Tortilla z paluszkami rybnymi

Tortilla to taki produkt, który z czym by go nie podać, zawsze smakuje świetnie.

Tym razem przygotowałam tortillę z warzywami, paluszkami rybnymi i serem halloumi. Świeżych warzyw miałam jak dla nas za mało, dlatego na sam „spód” tortilli wylądował jeszcze colesław 🙂

  • 5 placków tortilli
  • 10 paluszków rybnych
  • 1 op. sera halloumi
  • sałata strzępiasta
  • 1-2 pomidory
  • ogórki konserwowe
  • mała czerwona papryka
  • opcjonalnie – kilka łyżek surówki colesław (1/2 główki białej kapusty (szatkujemy, solimy i odstawiamy na około 15 minut, po czym dokładnie ugniatamy kapustę, by nieco zmiękła), cebula (w kostkę), marchewka (starta) + sos poniżej, czyli sos robiony x2)

Sos:

  • 1 kopiasta łyżka majonezu kieleckiego
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18
  • 1 kopiasta łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz do smaku

Sałatę myjemy. Pomidory kroimy na plasterki. Ogórki konserwowe na plasterki. Paprykę kroimy na paseczki.

Ser halloumi kroimy na plasterki. Skrapiamy olejem i smażymy na patelni grillowej do lekkiego obsmażenia.

Paluszki rybne smażymy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odsączamy na ręczniku papierowym.

Składniki na sos mieszamy. Jeśli dodatkowo robimy surówkę z kapusty, sos przygotowujemy x2, przy czym dodając surówkę na tortillę odsączamy ją z nadmiaru sosu.

Na placek tortilli wykładamy (opcjonalnie colesława), listki sałaty, 1-2 plasterki pomidora, kilka plasterków ogórka oraz po kilka paseczków papryki. Kładziemy po 2 paluszki rybne oraz grillowane halloumi. Zawijamy. Podgrzewamy na patelni grillowej. Polewamy przygotowanym sosem.

Podajemy od razu po przygotowaniu.


Polecam również przepis na
Panna Cotta