Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w serowo-śmietanowym sosie

Wiem, że bardzo Wam smakuje makaron ze szpinakiem, który kiedyś prezentowałam na blogu (tutaj przepis – KLIK).

Muszę przyznać, że to jedno z moich ulubionych dań. Czymże by jednak było życie blogera kulinarnego bez różnorodności? 😉 idąc tym tokiem myślenia, przygotowałam makaron ze świeżym szpinakiem i suszonymi pomidorami w śmietanowym sosie z dodatkiem sera z niebieską pleśnią. Też fajne danie.

Uwaga! Jeśli nie lubisz sera lazur, możesz zamiast niego użyć około 30-40 g parmezanu.

  • 400-500 g makaronu penne
  • 350 g świeżego szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku (lub do smaku)
  • kilka suszonych pomidorów
  • 100 g sera Lazur błękitny
  • 1/2 szkl. śmietanki 30%
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente wg czasu podanego na opakowaniu.

Cebulę kroimy w kostkę.

Pomidory suszone kroimy na paseczki.

Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła lub oleju, dodajemy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy umyty i osuszony szpinak (ja dodaję go na patelnię stopniowo) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i suszone pomidory. Smażymy, cały czas mieszając, do czasu aż szpinak „zwiędnie”.

Wlewamy słodką śmietankę. Dodajemy podzielony na mniejsze kawałki ser Lazur. Mieszamy, aż ser się rozpuści. Chwilę gotujemy, aż do zgęstnienia sosu.

Doprawiamy do smaku solą oraz dużą ilością pieprzu. W razie potrzeby dodajemy jeszcze czosnek.

Ugotowany makaron odcedzamy, łączymy z przygotowanym szpinakiem.