Ciasto Monte
Muszę przyznać, że jak na to, że ciasto sprawia wrażenie złożonego, było całkiem szybkie do przygotowania. Względnie szybkie:)
Wyszło nie za słodkie, orzechowe, smaczne.
Najbardziej smakowało mi takie mocno schłodzone. Kiedy postało troszkę dłużej w temperaturze pokojowej robiło się zbyt „miękkie”.
Ciasto bardzo ładnie wygląda. Na pewno może stać się ozdobą świątecznego czy imprezowego stołu.
Biszkopt orzechowy:
- 6 białek
- 150 g cukru
- 2 łyżki oleju
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 50 g mąki pszennej
Masa:
- 6 żółtek
- 3 i 1/2 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 50 g cukru
- 100 g mlecznej czekolady
- 350 g masła
- ok. 50 g mielonych orzechów laskowych do posypania wierzchu
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Następnie wlewamy olej i krótko miksujemy. Dodajemy mąkę zmieszaną z orzechami, łączymy delikatnie mieszając szpatułką.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x28cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Studzimy.
Jedną szklankę mleka mieszamy z żółtkami oraz proszkiem budyniowym.
Pozostałe mleko wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy mieszankę budyniową i cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Masę budyniową dzielimy na dwie części – do jednej z nich dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Studzimy.
Miękkie masło dzielimy na połowę (po 175 g). Osobno ucieramy na puch z przestudzonym budyniem.
Masę jasną wykładamy na biszkopt, wyrównujemy. Następnie rozprowadzamy masę czekoladową. Wierzch posypujemy mielonymi orzechami laskowymi.
ale super wygląda to ciasto
Dzięki Iza :*