Sałatka z makaronem chińskim i brokułami

Smaczna sałatka makaronowa z brokułem, jajkiem i kukurydzą.

Mam wrażenie, że w przypadku makaronowych sałatek, makaron wchłania dodatek majonezu, dlatego też nie podaję Wam jego ilości. U mnie to były aż 3-4 duże łyżki, a i tak mąż po nałożeniu sałatki, polał ją sobie dodatkowo ketchupem.

  • 250 g chińskiego makaronu Mie
  • 1-2 brokuły
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 4-5 jajek
  • majonez
  • 1 łyżka musztardy – opcjonalnie
  • sól i pieprz

Brokuły dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonym i lekko osłodzonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy. W razie potrzeby po przestudzeniu dzielimy na jeszcze mniejsze różyczki.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w dużą kostkę.

Makaron przygotowujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu (wcześniej można go pokruszyć na mniejsze części). Odcedzamy.

Składniki umieszczamy w dużej misce. Dodajemy do nich osączoną z zalewy kukurydzę.

Majonez łączymy z musztardą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Łączymy z pozostałymi składnikami.


Polecam również przepis na rurki z ciasta francuskiego z kremem kawowym