Marchewkowe ciasto z orzechami

Wiele już razy, głównie w jesienno-zimowym okresie, przygotowywałam marchewkowe ciasto. Bardzo je lubię i uważam, że to jedno z tych ciast, do których chce się wracać. Jest smaczne, wilgotne, z posmakiem cynamonu czy przypraw korzennych. Tym razem jednak ciasto wyszło tak smaczne, że wprost nie mogłam się od niego oderwać. Jestem prawie pewna, że większość spałaszowałam właśnie ja 😉

Zdradzę Wam jeszcze, że na połowę ciasta, do środka, wyłożyłam nieznaczną część serka kanapkowego. Przy krojeniu ciasta do zdjęć zupełnie sobie o tym eksperymencie zapomniałam 😉

No mówię Wam, pycha! W obu wersjach 😉

  • 2 duże marchewki (około 360-380g)
  • 370 g mąki pszennej
  • 150 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 1 szkl. oleju (250ml)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamony
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Orzechy z grubsza siekamy.

Obraną marchewkę trzemy na drobnych oczkach tarki.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Do gładkiej, lśniącej piany dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej. Krótko miksujemy, dodajemy marchewkę. Mąkę mieszamy z cynamonem, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy w kilku turach do masy i mieszamy, tylko do połączenia. Na koniec dodajemy orzechy.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki tzw keksówki. Nożem robimy przez środek nacięcie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw suchego patyczka przez około 60-70 minut.

Źródło


Polecam również przepis na rurki z ciasta francuskiego z kremem kawowym