Tarta orzechowo-jabłkowa

Pyszna tarta z jabłkami z bloga „wiem co jem”. Cudowna.

To idealny, jesienny wypiek. Kruchy, orzechowy spód. Plasterki jabłek. Delikatny biszkopt na wierzchu.

Całość pachnąca jabłkami, orzechami i cynamonem. Lubię jesień właśnie za te zapachy 🙂

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych bez skórki
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany

Nadzienie:

  • 3 jabłka
  • garść posiekanych orzechów laskowych
  • cynamon

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 1 op. cukru wanilinowego 16 g
  • 30 g zmielonych orzechów laskowych, bez skórki
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta proszku do pieczenia

Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy starte na dużych oczkach tarki zimne masło. Siekamy nożem. Dodajemy cukier, żółtka oraz mielone orzechy, wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Formę na tartę lekko natłuszczamy.

Schłodzone ciasto wałkujemy na placek o średnicy nieco większej niż forma. Wykładamy ciasto do formy, delikatnie dociskając. Nakłuwamy widelcem. Ponownie wstawiamy do lodówki.


Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na cienkie plasterki.

Orzechy laskowe siekamy.

Na schłodzone ciasto wykładamy plasterki jabłek. Posypujemy orzechami oraz cynamonem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.


Pod koniec pieczenia przygotowujemy ciasto biszkoptowe. Całe jajka miksujemy wraz z cukrem wanilinowym na jasną puszystą masę. Dodajemy mielone orzechy wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką.

Podpieczone ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Na wierzchu rozprowadzamy ciasto biszkoptowe. Ponownie wkładamy do piekarnika, tym razem na około 15-20 minut.

Ciasto studzimy w formie. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Źródło


Polecam również przepis na rurki z ciasta francuskiego z kremem kawowym