Spaghetti z marchewką i cukinią

Chciało mi się takiego prostego makaronu. Bez żadnych sosów. Po prostu sam makaron i warzywa.

Wyszło smacznie i kolorowo, choć ta początkowa, dosyć duża ilość warzyw, po zmieszaniu z makaronem, gdzieś mi się straciła.

  • 400-500 g makaronu spaghetti
  • 2 cienkie cukinie
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 mały bakłażan
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • olej/masło klarowane
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła
  • świeża kolendra lub natka pietruszki

Cebulę kroimy w piórka. Czosnek siekamy na plasterki.

Cukinię, marchewkę, bakłażana oraz papryki kroimy na cienkie paseczki (najlepiej maszynką do julienne).

Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, przelewamy wrzątkiem, po chwili usuwamy skórkę i gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Podsmażamy marchewkę, cebulę oraz papryki. Dodajemy czosnek. Gdy warzywa się zeszklą dodajemy cukinię oraz bakłażana. Chwilę smażymy. Dodajemy pomidory. Podlewamy całość niewielką ilością zimnej wody. Dusimy aż do miękkości warzyw. Doprawiamy ulubionymi ziołami oraz solą i pieprzem do smaku. Można też podlać niewielką ilością sosu sojowego.

Makaron gotujemy na al dente. Odcedzamy. Łączymy z warzywami.

Posypujemy posiekaną natką lub kolendrą.


Polecam również przepis na pyszny Creme Brulee