Ziemniaki jak z ogniska

Te ziemniaki smakują jak z ogniska, a są przygotowane w piekarniku! Cały sekret to obtoczenie mokrych ziemniaków w mieszaninie mąki z solą i odpowiednio długie pieczenie.

Gotowe ziemniaczki mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Po przepołowieniu ich i obserwowaniu jak przyjemnie pod ich temperaturą topi się masło, wracają wszystkie piękne wspomnienia dzieciństwa.

  • kilka-kilkanaście niedużych młodych ziemniaków (najlepiej podobnej wielkości)
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżka soli
  • masło

Nieobrane ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Nakłuwamy widelcem lub patyczkiem do szaszłyków. Zalewamy wodą.

Do miseczki wsypujemy mąkę oraz sól. Dokładnie mieszamy.

Ziemniaki odcedzamy. Mokre od wody ziemniaki dokładnie obtaczamy w mące z solą (uwaga, aby dłonie nie były mokre, by nie namoczyły „panierki”).

Ziemniaki układamy w formie do zapiekania. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 45 minut (lub dłużej, w zależności od wielkości ziemniaków).

Podajemy z masełkiem, solo lub jako dodatek do obiadu.