Murzynek z masą jogurtową i malinami

Kiedy tylko go zobaczyłam, wiedziałam, że to będzie coś pysznego. Że muszę upiec to ciasto. Że zachwyci wszystkich domowników. Nie myliłam się! Murzynek z jogurtem i malinami wyszedł prze-pysz-ny. Co prawda warstwa jogurtowa spłynęła mi na dno, a miała zostać na górze ciasta, ale absolutnie nie umniejszyło to smaku ciasta.

Ciasto szybko się robi, a co najważniejsze wychodzi wilgotne i bardzo smaczne.

Ciasto:

  • 250 g masła
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szkl. wody
  • 4 jajka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego

Masa jogurtowa:

  • 800 g jogurtu greckiego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 3 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 250-300 g malin

W garnku umieszczamy masło, wodę, cukier oraz kakao. Podgrzewamy składniki, aż do zagotowania. Od razu zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia.

Do przestudzonej masy dodajemy żółtka oraz ekstrakt waniliowy, mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy rózgą, do połączenia.

Białka ubijamy na sztywno. W 2-3 turach dodajemy je do masy kakaowej, łączymy za pomocą szpatułki, delikatnie mieszając.


Wszystkie składniki masy jogurtowej umieszczamy w misie miksera. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.


Większą część ciasta kakaowego wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie łyżką wykładamy masę jogurtową. Wykładamy maliny. Wierzch polewamy pozostałym ciastem kakaowym, tworząc esy-floresy.

Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.

Źródło