Ziemniaki nadziewane szynką i serem

Przepyszne pieczone ziemniaki z nadzieniem z szynki, tartego sera cheddar, musztardy i kwaśnej śmietany. Ziemniaki przygotowałam w taki sposób, jaki lubię najbardziej. Najpierw krótko je podgotowałam, a potem upiekłam do miękkości, obtoczone mieszanką oleju i przypraw. Po przekrojeniu nałożyłam nadzienie z szynki i sera i wstawiłam na kilka minut do piekarnika, aby ser przyjemnie się roztopił.

Pieczone ziemniaki przygotowane w ten sposób to doskonała propozycja na letni obiad lub kolację na ciepło. Przepis jest prosty, a składniki ogólnodostępne.

Ja moje pieczone ziemniaki podałam razem z pomidorami i burratą. Ziemniaki miałam dosyć duże i 2 połówki wraz z sałatką pomidorową stanowiły dla nas sycącą porcję obiadową. Pycha!

na 3 porcje:

  • 3 większe ziemniaki
  • 100 g szynki (u mnie polędwica wieprzowa)
  • 100 g tartego sera cheddar lub ementaler
  • 100 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • mielona papryka
  • sól, pieprz
  • olej

Ziemniaki szorujemy. Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie przez około 10-15 minut. Odcedzamy. Do garnka z ziemniakami wlewamy 1 łyżkę oliwy/oleju. Oprószamy ziemniaki solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Potrząsamy garnkiem, by ziemniaki obtoczyły się olejem i przyprawami. Następnie rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25-35 minut (pieczemy aż do miękkości. Czas pieczenia jest orientacyjny, zależny od wielkości ziemniaków. Należy kontrolować go pod koniec pieczenia).

Szynkę kroimy w kostkę, łączymy z tartym serem, musztardą oraz śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, kroimy na pół, nakładamy nadzienie. Wstawiamy do piekarnika na około 5-7 minut (do roztopienia się sera).