Ślimaczki z ciasta francuskiego

Ślimaczki z ciasta francuskiego to chyba najszybsza, najlepsza i najbardziej znana przekąska z wykorzystaniem tego składnika.

U mnie dziś w najprostszej, ale i najbardziej lubianej wersji – z szynką i serem.

  • 1 op. ciasta francuskiego xxl
  • 100-130 g ulubionej szynki pokrojonej na cienkie plasterki
  • 200 g tartej mozzarelli
  • 130 g serka kanapkowego śmietankowego
  • bazylia, oregano, pieprz
  • 1-2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki

Ciasto francuskie rozwijamy. Rozprowadzamy na nim serek kanapkowy (na jednym z dłuższych brzegów pozostawiamy około 2 cm wolnego miejsca). Oprószamy niewielką ilością roztartego w dłoniach oregano, bazylii i pieprzu.

Rozkładamy cienkie plasterki szynki. Posypujemy tartą mozzarellą i posiekaną natką pietruszki.

Ciasto francuskie zwijamy dość ściśle w roladę. Kroimy na około 1,5-2 cm plasterki. Rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 20 minut (lub do zezłocenia).

Fajnie smakują podane razem z sosem majonezowo-ketchupowym, sosem czosnkowym (klik) lub sosem do przekąsek (klik).


Polecam również mój przepis na miętową piankę straciatella z borówkami