Gołąbki bez zawijania – z mięsa drobiowego

„Szybkie gołąbki”, „Gołąbki bez zawijania”, „Gołąbki dla leniwych” – wiele razy spotykałam się z tymi określeniami, ale nigdy nie próbowałam takich przygotować.

Jak to jednak mówią, co się odwlecze, to nie uciecze, i przyszedł czas, bym i ja przygotowała je w swojej kuchni.

Muszę Wam powiedzieć, że choć wyszły pyyyyyszne, moim zdaniem daleko im do takich tradycyjnych gołąbków mojej Mamy. Żeby jednak nie było, że narzekam, muszę napisać, że danie to bardzo mi smakowało. Mojej Rodzinie również, i co lepsze, padła prośba by zrobić je ponownie. I faktycznie, to już moje kolejne podejście do tej potrawy. Wpisało się u nas na stałe.

Mięso wychodzi pyszne. Delikatne i mięciutkie.

Z pewnością i Wasz pierwszy raz z tym przepisem, nie będzie ostatnim 😀

Porcja z poniższego przepisu wychodzi słuszna, powiedziałabym, że imprezowa. Można przygotować je sobie na kilka dni, lub zjeść wieczorem, na kromce chleba (mięsko kroimy wzdłuż na pół).

Polecam.

  • około 700 g mięsa drobiowego (u mnie 500 g udek bez skóry i kości i dodatkowo 2 małe pojedyncze piersi kurczaka)
  • 1/2 główki białej kapusty (około 500 g)
  • 2 cebule
  • 2 małe jajka
  • 100 g ryżu
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej

Sos:

  • 2-3 szkl. bulionu
  • 2 szkl. passaty pomidorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szkl. śmietanki 30%
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz

Ryż płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Wsypujemy do garnka z 1 szkl. wrzącej, osolonej wody. Gotujemy na malutkim ogniu, pod przykryciem, przez około 10 minut. Odstawiamy garnek z palnika i trzymamy pod przykryciem kolejne 10 minut.

Kapustę drobno szatkujemy. Wrzucamy ją do garnka z 2 litrami lekko osolonej wrzącej wody. Od ponownego zagotowania, trzymamy na palniku jeszcze przez około 1 minutę. Po tym czasie odcedzamy, przelewamy na sicie zimną wodą.

Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.

Pietruszkę drobno siekamy.

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso mielimy w maszynce, umieszczamy w dużej misce.

Do mielonego mięsa dodajemy ugotowany ryż, kapustę, cebulę, posiekaną natkę oraz jajka. Doprawiamy solą oraz pieprzem. W miarę potrzeby dodajemy taką ilość bułki tartej, by możliwe było formowanie z masy kotlecików. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy owalne kotleciki.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy krótko kotlety z obu stron (tylko do lekkiego przyrumienienia).

Podsmażone kotleciki przekładamy na blaszkę do pieczenia.

Na patelnię wlewamy passatę pomidorową, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez chwilę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy zmieszany z bulionem. Gotujemy kilka minut, aż sos nieco się zredukuje. Doprawiamy ziołami, cukrem, solą oraz pieprzem. Na koniec wlewamy słodką śmietankę.

Pomidorowym sosem zalewamy mięso (powinien w całości je przykryć).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (1/3 sosu powinna odparować).

Źródło