Ślimaczki z ciasta francuskiego
Ślimaczki z ciasta francuskiego to chyba najszybsza, najlepsza i najbardziej znana przekąska z wykorzystaniem tego składnika.
U mnie dziś w najprostszej, ale i najbardziej lubianej wersji – z szynką i serem.
- 1 op. ciasta francuskiego xxl
- 100-130 g ulubionej szynki pokrojonej na cienkie plasterki
- 200 g tartej mozzarelli
- 130 g serka kanapkowego śmietankowego
- bazylia, oregano, pieprz
- 1-2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
Ciasto francuskie rozwijamy. Rozprowadzamy na nim serek kanapkowy (na jednym z dłuższych brzegów pozostawiamy około 2 cm wolnego miejsca). Oprószamy niewielką ilością roztartego w dłoniach oregano, bazylii i pieprzu.
Rozkładamy cienkie plasterki szynki. Posypujemy tartą mozzarellą i posiekaną natką pietruszki.
Ciasto francuskie zwijamy dość ściśle w roladę. Kroimy na około 1,5-2 cm plasterki. Rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 20 minut (lub do zezłocenia).
Fajnie smakują podane razem z sosem majonezowo-ketchupowym, sosem czosnkowym (klik) lub sosem do przekąsek (klik).