Roladki schabowe z porem i marchewką

Bardzo fajna opcja na kotlety schabowe. Robiłam je już kilka razy i zawsze świetnie smakują.

  • 5-6 plastrów schabu
  • 1 duża marchewka
  • 1 duży por
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Umyte, osuszone ręcznikiem papierowym mięso delikatnie rozbijamy. Oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem.

Obraną marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki.

Oczyszczonego pora kroimy na półplasterki.

Czosnek drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Wrzucamy marchewkę. Gdy się zeszkli, na patelnię dodajemy czosnek oraz pora. Smażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy kwaśną śmietanę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.

Farsz marchewkowo-porowy wykładamy na plastry mięsa. Zwijamy w roladki.

Panierujemy w jajku i bułce tartej.

Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron do zezłocenia (ja roladki smażyłam na średnim ogniu pod przykryciem, ale obsmażone roladki można również dopiec w piekarniku).