Marchewka z pietruszką – jarzynka do obiadu na ciepło

Bardzo lubię karmelizowaną marchewkę i od czasu do czasu taką przygotowuję. Jakież było jednak moje zdziwienie, gdy okazało się, że i korzeń pietruszki nadaje się do tego wyśmienicie i również dobrze smakuje.

Dziś zatem jarzynka na ciepło – podsmażona marchewka z pietruszką, delikatnie pokryta miodem.

Proste przygotowanie, a jak ładnie to wygląda, prawda? 🙂

  • 3-4 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 pęczek szczypiorku lub zielona część dymki

Marchewkę i pietruszkę obieramy. Kroimy wzdłuż na cienkie paseczki, wykorzystując w tym celu obieraczkę do warzyw.

Czosnek kroimy na cienkie plasterki.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej oraz masło. Wrzucamy czosnek. Po chwili dodajemy marchewkę z pietruszką. Smażymy, często mieszając, aż warzywa się zeszklą i lekko zmiękną.

Na patelnię wlewamy około 1/5 szklanki wody. Smażymy dalej, aż woda całkowicie odparuje. Wówczas dodajemy miód oraz sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Smażymy jeszcze 2-3 minuty, cały czas mieszając.

Zieloną część dymki drobno siekamy. Posypujemy już na talerzu.

Źródło


Polecam również mój przepis na miętową piankę straciatella z borówkami