Ciasto „Kraina Lodu”

Ależ to ciasto wyszło smaczne! Delikatne, piankowe, po prostu pyszne.

Biszkopt przygotowany w tradycyjny sposób, tak jak uczyła Babcia – ile jajek, tyle łyżek cukru i mąki. Też to znacie? Do tego pianka z dodatkiem serka homogenizowanego, barwiona niebieską galaretką oraz odrobiną niebieskiego barwnika, a na wierzchu galaretka przygotowana na gazowanym cytrynowym napoju, również barwiona na niebiesko barwnikiem. Jeśli chcecie, możecie ten punkt pominąć i wykorzystać dwie dodatkowe niebieskie galaretki. Ja przygotowałam tak, jak w przepisie, gdyż byłam bardzo ciekawa tego smaku (sama galaretka wyszła mało słodka i bałam się trochę tego, jak się będzie komponować na cieście, ale całościowo wyszło po prostu idealnie).

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 op. niebieskiej galaretki
  • odrobina niebieskiego barwnika w żelu (na koniec wykałaczki)

Galaretka:

  • 3 szkl. Sprite’a
  • 2 lekko (!) kopiaste łyżki żelatyny
  • niebieski barwnik

Dodatkowo:

  • 1 op. okrągłych biszkoptów

Dekoracja

  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 100 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • niebieski cukier do ozdoby

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Łączymy z masą jajeczną, delikatnie mieszając szpatułką.

Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 25-30 minut.

Przestudzone ciasto oddzielamy od papieru do pieczenia, po czym ponownie umieszczamy na papierze w formie.


Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku. Dodajemy cały serek homogenizowany, krótko miksujemy. Na samym końcu dodajemy przestudzoną galaretkę, miksujemy do połączenia.

Około 1/3 część masy odkładamy do drugiej miski. Mieszamy z odrobiną niebieskiego barwnika.

Powstałą masę wykładamy na przestudzony biszkopt w formie, wyrównujemy. Rozkładamy biszkopty, jeden obok drugiego. Wykładamy pozostałą masę (tą bez barwnika), wyrównujemy, starając się rozprowadzić masę aż do brzegów formy.


Żelatynę zalewamy około 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia.

Napój Sprite doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na bok i dodajemy żelatynę. Mieszamy dokładnie, aż do jej rozpuszczenia. Dodajemy odrobinę niebieskiego barwnika, mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Odstawiamy do calkowitego stężenia.


Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz mascarpone. Miksujemy do połączenia (ja ubijałam za długo i masa zamiast zgęstnieć, rozrzedziła się. Dodałam do niej 1 op. śmietan-fixu).

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Wyciskamy na cieście rozetki. Wierzch możemy dodatkowo posypać niebieskim cukrem i ozdobić małymi cukrowymi śnieżynkami.

pp