Makaronowa sałatka z jajkami

Szybka i prosta sałatka, składająca się z zaledwie kilku podstawowych składników. Niech Was jednak ta prostota nie zmyli, sałatka smakuje wyśmienicie i nada się na różne okazje, jak i bez okazji.

  • około 400 g makaronu (u mnie cienkie świderki)
  • 6-7 jajek
  • 300 g szynki
  • cebulka dymka lub szczypiorek
  • 5 łyżek majonezu
  • 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy: 2-3 sztuki kroimy na ćwiartki, resztę w grubą kostkę.

Szynkę kroimy w kostkę.

Zieloną część cebulki dymki/szczypiorek drobno siekamy.

Majonez łączymy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

W dużej misce mieszamy makaron z szynką, jajkami oraz połową zieleniny. Dodajemy sos, mieszamy. Przekładamy do salaterki. Wokół brzegów miski rozkładamy cząstki jajek. Wierzch posypujemy resztą szczypiorku.