Sernik z mango – bez pieczenia
Przepis na sernik z mango, który opublikowałam jakiś czas temu, wzbudza wiele kontrowersji. Jedni go chwalą, innym zdecydowanie ten smak nie podchodzi.
U mnie dziś ponownie sernik mango, ale tym razem jest to sernik bez pieczenia.
Mamy tutaj dwie warstwy serowe, w tym jedną z dodatkiem pulpy mango. W efekcie końcowym wychodzi nam serniczek „zebra” – jeśli oczywiście ktoś potrafi ją zrobić – ja nie potrafię, więc u mnie sernik łaciatek;)
Masy (a zwłaszcza serowa), dosyć szybko tężeją. Dobrze jest wcześniej odmierzyć sobie składniki na obie masy. Mam nadzieję, że wszystko dobrze opisałam i nie będziecie mieć z nim problemów.
Polecam szczególnie tym, którym wersja pieczona smakowała, ale Ci, którzy zawiedli się tamtym sernikiem, też mogą spróbować i porównać 😉
Spód:
- około 140 g ciasteczek maślanych
- około 60-70 g masła
Warstwa serowa z mango:
- 500 g pulpy mango
- 400 g twarogu sernikowego (u mnie Piątnica)
- 3 łyżki drobnego cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 1/4 szkl. mleka
Warstwa serowa:
- 600 g twarogu sernikowego (u mnie Piątnica)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 5 łyżek drobnego cukru
- 1 i 1/2 łyżki żelatyny
- 1/4 szkl. mleka
Dodatkowo:
- 50 g białej czekolady + 1-2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- kilka łyżek pulpy mango
Masło rozpuszczamy na małym ogniu.
Ciasteczka kruszymy na piach. Łączymy z rozpuszczonym masłem.
Dno tortownicy (24cm śr) wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy masę ciasteczkową, dociskając łyżką.
Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem, odstawiamy do napęcznienia. W podobny sposób przygotowujemy drugi garnuszek z żelatyną. Następnie żelatynę na warstwę z mango podgrzewamy na malutkim ogniu, tylko do rozpuszczenia.
Twaróg miksujemy krótko z cukrem oraz pulpą mango. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, miksujemy do połączenia (dla pewności do żelatyny można dodać łyżkę masy serowej, wymieszać. W przypadku, gdyby żelatyna stężała, należy ponownie podgrzać ją na malutkim ogniu).
Postępując jak wyżej, podgrzewamy drugą część żelatyny.
Twaróg miksujemy z cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Na spód ciasteczkowy wykładamy naprzemiennie obie masy (ja wykładałam po 2 łyżki masy żółtej i po 1 masy białej). Działamy szybko, bo masy dosyć szybko tężeją. Na koniec możemy delikatnie stuknąć tortownicą o blat, by masy równomiernie rozłożyły się w formie.
Odstawiamy do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia wierzch serniczka dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (+śmietanka) oraz pulpą z mango.
Uwielbiam mango , robiłam tamten sernik bardzo nam smakował , a dla Ciebie który lepszy?
Aniu, bardzo się cieszę, że korzystasz z tych przepisów, zaglądasz tutaj i zostawiasz komentarze:) Dla takich momentów warto prowadzić tego bloga <3 Dziękuję :*
Jeśli miałabym oceniać, to mi chyba bardziej smakował ten bez pieczenia 🙂 ale to pewnie też będzie kwestia dnia, na co w danym momencie ma się większą ochotę 😉
Lubię twoje przepisy , ostatnio 2 razy pod rząd robiłam ciasto z orzechami i śliwkami, bardzo mojej rodzinie smakowało, lubię twoje sałatki , ogólnie ludzie nie mają czasu komentować choć często korzystają z przepisów , dlatego działaj dalej dla na?
Z tym komentowaniem to doskonale zdaję sobie z tego sprawę. Odkąd pamiętam lubiłam piec i często korzystałam z przepisów z blogów kulinarnych. Muszę przyznać, że sama nie zostawiałam wtedy komentarzy, nawet jeśli jakiś przepis okazał się kulinarną perełką 😉 Dlaczego? Nie mam pojęcia. Dopiero potem, po założeniu własnego bloga, dotarło do mnie jakie to ważne dla twórców.
Dlatego bardzo dziękuję za te słowa <3 One mają wielką moc! Od razu mam ochotę przygotować coś nowego, bo wiem, że ma to sens, że komuś one się przydają, smakują 😀
Super, że te przepisy się podobają i super, że z nich korzystasz, a co najlepsze, że smakuje <3 <3 Mega radość <3
ale kolory! na poprawę humoru!
Tak, takie słoneczne 🙂
Ewa a jak nie do końca strzał nie jest lejący ale dotykam palcem i zostaje pulpa na palcu. To co złego zrobiłem.?
Sernik się nie ściął? Może żelatyny było za mało? Być może ja mam większe łyżki i dlatego u mnie tężało błyskawicznie.
Znaczy nie rozlewa się już wiem co zrobiłem haha jak napisałaś łyżki masz większe. Ja dałem zamiast łyżki łyżeczki buhaha
taka mała różnica 😉
Witam, uwielbiam serniki, dziś zrobiłam w/w z mango, niestety nie było w sklepie pulpy, dlatego mango z 2 puszek zostało zblendowane, wyszedł bardzo dobry, nie spodziewałam się tak dobrego smaku, jedynie miałam kłopot z białą czekoladą bo nie stężała, a za to tworzy z mango polewę, polecam ten sernik, ponieważ większość moich nie jest zbyt słodka a ten ma idealny smak, jestem ciekawa pieczonego, pozdrawiam dziękuję za przepis
To największa przyjemność czytać takie komentarze 🙂
Dziękuję za te słowa i oczywiście zapraszam częściej 🙂
A można uzyć mrozonego mango? Domyslam się, że odsączyć sok, który powstaje po rozmrożeniu?
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, nie próbowałam.
Rewelacyjny, bardzo delikatny, a smak wyjątkowy…zrobiłam inny wzorek,który wywarł niezwykłe wrażenie na gościach. Robiłam wiele serników na zimno, ale ten jest najlepszy. Uważam, że pokruszone ciastka z masłem są zupełnie zbędne, bo oddzielały się od masy serowej i w rezultacie usunęłam spód.
Super, dziękuję za tak obszerną wiadomość 🙂