Ananas w cieście francuskim

Szybka przekąska z dwóch składników, czy to możliwe? No pewnie, że tak!

Ostatnio miałam na coś ochotę, ale czego bym nie wymyśliła, do wszystkiego brakowało mi jakiegoś składnika. W końcu zrobiłam najprostszą przekąskę z możliwych. Ananasa w cieście francuskim.

Jest super, a jego przygotowanie w sumie zajmuje około pół godziny (łącznie z pieczeniem). Szybko? Bardzo!

Super nawet wtedy, gdy goście zadzwonią, że jadą z wizytą 🙂

  • 1 op. ciasta francuskiego XL
  • 1 puszka ananasa

Ananasa osączamy na sicie. Dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym (z obu stron).

Ciasto francuskie rozwijamy. Rozkładamy na nim plasterki ananasa, zachowując niewielkie odstępy. Za pomocą radełka wykrawamy z ciasta kwadraty. Wystające rogi ciasta zawijamy na ananasa.

Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut (do zarumienienia).


Polecam również przepis na
Kurczaka w sosie słodko-kwaśnym