Kurczak w sosie pomidorowo-koperkowym

Takie obiadki to jest coś, co tygryski lubią najbardziej. Jest szybko i mega smacznie!

Kurczaka w sosie pomidorowo-koperkowym podałam w towarzystwie makaronu z sałatą i orzechami. Bardzo lubię ten dodatek i uważam, że świetnie się tutaj skomponował. Razem z pomidorowo-koperkowym sosem z mięsa smakował po prostu cudnie.

Spróbujcie.

Przepis na makaron z sałatą znajdziecie TUTAJ-KLIK

  • około 500 g filetów z kurczaka
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • mielona słodka papryka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka klarowanego masła

Dodatkowo:

  • 2/3 szkl. słodkiej śmietanki 30%
  • 1/2 szkl. zimnej wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 2 łyżki posiekanego koperku (może być mrożony)

Oczyszczone mięso dzielimy na mniejsze porcje. Lekko rozbijamy tłuczkiem nadając im jednakową grubość (nie za cienko jednak). Oprószamy z obu stron solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką.

Każdy kawałek obtaczamy w mące.

Smażymy na rozgrzanym na patelni klarowanym maśle, do lekkiego zarumienienia.

W garnuszku łączymy śmietankę, wodę, koncentrat pomidorowy, sos teriyaki oraz koperek. Mieszamy. Wlewamy na patelnię. Gotujemy przez kilka minut, aż do zgęstnienia sosu. W międzyczasie obracamy mięso na drugą stronę.

Źródło