Makaron z groszkiem i szparagami w sosie serowym

Makaron w sosie z warzywami to jedno z naszych ulubionych typów dań na szybko. Tym razem zrobiłam makaron w serowym sosie na bazie kremówki, sera gorgonzola oraz parmezanu. Jako dodatki zielone warzywa – mrożony groszek oraz szparagi. Makaron jakiego użyłam to chow mein, ale może być każdy inny, jaki lubicie.

Całe danie wyszło bardzo smacznie.

3-4 porcje:

  • ulubiony makaron
  • 1 pęczek szparagów
  • 1 szkl. mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 g gorgonzoli
  • 30 g tartego parmezanu
  • oliwa
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta kurkumy
  • sól, pieprz

Groszek gotujemy do miękkości. Odcedzamy.

Zdrewniałe końcówki szparagów odłamujemy i wyrzucamy. Szparagi obwiązujemy kuchenną nicią i krótko gotujemy, przez około 3-4 minutki (Szparagi nie powinny bardzo zmięknąć, bo dojdą jeszcze w sosie serowym. Czas gotowania może zależeć od grubości szparagów (im cieńsze, tym krócej gotujemy). Dobrze by główki szparagów wystawały poza poziom wody). Po przestudzeniu kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę kroimy w kostkę. Obsmażamy do zeszklenia na patelni, na 1 łyżce oliwy. Wlewamy śmietankę i wszystko razem podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia dokładamy podzielony na kawałki ser gorgonzola oraz tarty parmezan lub grana padano. Mieszamy, aż do połączenia. Dokładamy zielony groszek oraz szparagi. Gotujemy na niewielkim ogniu przez kilka minut (aż sos nabierze właściwej konsystencji, a szparagi odpowiednio zmiękną. Można podgrzewać pod przykryciem). Doprawiamy do smaku pieprzem, szczyptą gałki, szczyptą kurkumy i ostrej mielonej papryki.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Dokładamy do serowego sosu, mieszamy.