Kakaowy biszkopt z kokosową wkładką i masą cappuccino

Ciasto idealne na specjalne okazje, jak i bez okazji.

Kakaowy biszkopt przełożony budyniową masą o smaku cappuccino oraz kokosową wkładką. Smaczny i wilgotny. Wart wypróbowania.

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 niepełna szkl. cukru
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 łyżka octu
  • 1/3 szkl. oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżki kakao

Kokosowa wkładka:

  • 5 białek
  • 1/2 szkl. cukru
  • 60 g wiórek kokosowych
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 2 op. budyniu śmietankowego
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cappuccino w proszku, śmietankowego
  • 1-2 łyżki rumu

Dodatkowo:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki kremówki

Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Nie przerywając miksowania wlewamy olej oraz ocet. Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy w kilku partiach do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką, lub miksując na najniższych obrotach miksera.

Ciasto przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

Po przestudzeniu ciasto kroimy na dwa blaty.


Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, łączymy z wiórkami kokosowymi. Dodajemy do masy białkowej, delikatnie mieszając szpatułką.

Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Studzimy.


Z mleka odlewamy 1/2 szklanki. Łączymy ją z żółtkami oraz proszkiem budyniowym.

Pozostałe mleko wraz z cukrem i cukrem wanilinowym doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy przygotowaną mieszankę budyniową. Gotujemy, stale mieszając, aż do zgęstnienia. Gotowy budyń odstawiamy do przestudzenia.

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy budyń. Na końcu do masy dodajemy proszek cappuccino oraz rum.


Na jeden blat biszkoptowy wykładamy połowę masy, wyrównujemy, Dajemy ciasto kokosowe. Wykładamy resztę masy budyniowej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.

Wierzch dekorujemy roztopioną z kremówką w kąpieli wodnej czekoladą.

Źródło