Ciasto Bajaderka

Pyszne ciasto, które zyskuje z każdym kolejnym dniem.

Doskonałe, gdy chcemy spożytkować napoczęte opakowania różnych bakalii. W moim przypadku tak właśnie było – miałam otwarte opakowania moreli, rodzynek, skórki pomarańczowej oraz płatków migdałowych. Dorzuciłam do tego jeszcze suszone śliwki, daktyle i różne rodzaje orzechów. Wyszło pysznie.

Ciasto kruche:

  • 3 szkl. mąki
  • 5 żółtek
  • 200 g masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3-5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany

Masa bakaliowa:

  • około 700 g bakalii (w różnych proporcjach: suszone śliwki, suszone morele, kilka daktyli, rodzynki, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, płatki migdałowe, skórka pomarańczowa)
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szkl. śmietanki 30%
  • 3 łyżki konfitury morelowej

Dodatkowo:

  • 100 g czekolady
  • 1 łyżka śmietanki 30%

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło – całość siekamy nożem. Dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy kwaśną śmietanę – tylko tyle, by połączyła całość.

Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Owijamy je folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.

Schłodzone ciasto wykładamy do dwóch blaszek (21×28 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut (do zrumienienia). Pieczemy jedno ciasto po drugim. Studzimy.


Suszone śliwki, morele i daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy siekamy (można wcześniej lekko je podprażyć na rozgrzanej, suchej patelni). Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce. Dodajemy płatki migdałowe, rodzynki oraz niewielką ilość skórki pomarańczowej. Mieszamy.

Jeden z upieczonych blatów kruszymy drobno (na „piasek”) i dodajemy do miski z bakaliami. Wlewamy śmietanę. Dodajemy kakao oraz konfiturę. Wyrabiamy do połączenia.

Przygotowaną masę wykładamy na upieczony spód.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem ze śmietanką. Polewamy wierzch ciasta.