Kruche ciasteczka z bezą i orzechami wg siostry Anastazji

Pyszne ciasteczka, które zyskują na smaku z każdym kolejnym dniem. Jedne z moich ulubionych.

Z poniższych składników wychodzi całkiem solidna porcja ciasteczek. Część przygotowuję z orzechami, a część bez nich. Do wyboru;)

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:

  • 1 białko
  • 120g cukru pudru

Dodatkowo:

  • orzechy włoskie

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wałkujemy je dosyć cienko na lekko podsypanym mąką blacie.

Białko ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy przesiany cukier puder.

Okrągłą niedużą foremką lub kieliszkiem wykrawamy ciastka, przenosimy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i na każdym ciasteczku rozprowadzamy pianę z białka (około 1/2 łyżeczki wykładamy na środek ciasteczka i zataczając łyżeczką koła, rozprowadzamy piankę po ciasteczku; przy samych krawędziach pozostawiamy puste miejsce). Na wierzchu układamy orzechy (połówki lub orzechy grubo posiekane).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 15 minut (aż beza się zezłoci – pod koniec pieczenia pilnujemy ciasteczek i w razie potrzeby pieczemy krócej/dłużej).