Zakrapiane ciasto bakaliowe

Nazwa ciasta mówi sama za siebie. Zamiennie można by używać jeszcze takiej: „Bakaliowe ciasto tylko dla dorosłych”;)

To chyba jedno z najbardziej alkoholowych ciast jakie miałam przyjemność próbować. Z kategorii: u cioci na imieninach;)

Z tego też powodu ciasto nada się na wszelkie uroczystości rodzinne, no…  może poza dziecięcymi urodzinami;)

Puszysty biszkopt, na nim rumowo-maślana masa bakaliowa oraz pianka z bitej śmietany z galaretką. Jeżeli lubicie wypieki z dodatkiem alkoholu, spróbujcie, na pewno Wam posmakuje.

Masę można urozmaicać dodając do niej dowolne, ulubione bakalie – można dać więc trochę podprażonego słonecznika, suszoną żurawinę, suszone śliwki czy inne dobroci. Nie należy tylko przesadzić z ilością, bo ciasto będzie się trudno kroiło – jeśli chcecie dodać do masy inne bakalie, lepiej zmniejszyć ilość pozostałych;)

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru drobnego
  • 3/4 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Masa:

  • 200 g rodzynek
  • 200 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1 – 1 i 1/2 szkl. rumu
  • 1 puszka ananasa
  • 250 g masła
  • 4-5 żółtek (dałam 4)
  • 1/2 szkl. cukru pudru

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 op. galaretki cytrynowej
  • 1 łyżka cukru pudru do smaku

Orzechy, płatki migdałowe oraz rodzynki zalewamy rumem. Pozostawiamy na noc, by „napiły się” alkoholu (ja umieściłam bakalie w woreczku strunowym i co jakiś czas przekładałam go na drugą stronę; można też dać do słoiczka).

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku oraz wlewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej w kilku turach, delikatnie mieszamy  szpatułką.

Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.

Masa bakaliowa:

Ananasa osączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy żółtka (można wcześniej sparzyć jajka, lub żółtka utrzeć na parze z cukrem pudrem i dodać do masła). Następnie dodajemy osączone bakalie oraz pokrojonego ananasa. Masę wykładamy na przestudzony biszkopt.

Masa śmietanowa:

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku oraz tężejącą galaretkę. Przygotowaną masę od razu wykładamy na masę bakaliową.

Wierzch dekorujemy tartą czekoladą lub oprószamy kakao.

Uwagi: Ciasto zdecydowanie łatwiej kroi się po schłodzeniu. Poniżej zdjęcie ciasta krojonego „chwilę” po przygotowaniu, a na samym dole krojone po schłodzeniu.