Sernik z kulkami orzechowymi

Sernik z kulkami orzechowymi to niepowtarzalne ciasto pochodzące z książki „100 nowych ciast” siostry Anastazji. Robiłam je wielokrotnie, na różnych etapach mojej „wprawy kulinarnej”. I choć mam wrażenie, że wizualnie za każdym razem wychodziło mi nieco inaczej, to pamiętam, że zawsze, ZAWSZE byłam zachwycona smakiem:) Ciasto jest wysokie, podzielne, dlatego nada się na różnego rodzaju święta czy uroczystości. Polecam bardzo:)

Biszkopt kakaowy: (pieczemy 2 takie biszkopty)

  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki oleju

Masa serowa:

  • 100 g masła
  • 220-250 g cukru pudru
  • 750 g twarogu z wiaderka
  • 8 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy

Kulki orzechowe:

  • 300 g orzechów włoskich lub laskowych, mielonych
  • 1 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 3-4 łyżki cukry pudru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 200 g masła
  • 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 łyżeczki mielonych orzechów
  • cukier puder do smaku

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy do połączenia. Wlewamy olej, miksujemy krótko. Na sam koniec w 2 partiach wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na około 13-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

W ten sam sposób szykujemy drugi biszkopt.


Masa serowa z kulkami orzechowymi:


Kulki orzechowe: Do większej miski przekładamy zmielone orzechy, dodajemy 1 szklankę kwaśnej śmietany, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Powinniśmy otrzymać w miarę zwartą masę (na początku może się wydawać, że trzeba dodać więcej śmietany, ale po czasie wszystko powinno ładnie się połączyć).

Formujemy niewielkie kulki. Odstawiamy je na desce (np wyłożonej papierem do pieczenia) do lekkiego przesuszenia. Kulki najlepiej przygotować, gdy pierwszy biszkopt włożymy do piekarnika.

Sernik: Miękkie masło ucieramy razem z cukrem pudrem na puch (do białości). Następnie zatrzymujemy mikser, dodajemy żółtka, twaróg, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia i ponownie miksujemy, ale tylko do połączenia (wystarczy około 40 sekund).

Osobno ubijamy na sztywno białka (najlepiej w szklanej lub metalowej dużej misce). Dodajemy je do masy serowej w 2-3 partiach, łączymy delikatnie mieszając szpatułką.

Połowę masy serowej wykładamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na masie układamy kulki orzechowe. Następnie wylewamy resztę serowej masy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku


Masa:


Kawę rozpuszczalną zalewamy kilkoma łyżkami gorącej, ale nie wrzącej wody. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy cukier puder do smaku. Następnie wlewamy przestudzoną, rozpuszczoną kawę oraz dodajemy mielone orzechy. Miksujemy do połączenia.


Składanie ciasta:

Na jednym z biszkoptów rozprowadzamy połowę masy, dajemy całkowicie przestudzoną wkładkę serową z kulkami orzechowymi. Rozprowadzamy resztę masy i przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch możemy udekorować polewą czekoladową.

Na sam wierzch rozpuściłam 100 g czekolady mlecznej z 1 łyżeczką oleju kokosowego.