Maślane (ucierane) ciasto z jabłkami – pyszne!
Do przygotowania tego ciasta zainspirowała mnie Iza, u której przepis zobaczyłam.
Nie wiem co zadziałało mocniej – czy kobieca intuicja, że to będzie wspaniałe ciasto, czy Iza, która skutecznie je chwaliła;) W każdym bądź razie – jestem szczęśliwa, bo znalazłam szybki i prosty przepis na ucierane ciasto, które nie dość, że zasmakuje każdemu, to można je w każdej chwili wykonać, gdyż zazwyczaj wszystkie potrzebne składniki mamy w domu.
To ciasto jest przepyszne i zdecydowanie zasługuje na powtórki – my z pewnością będziemy robić je częściej.
Ciasto jest wilgotne, mięciutkie, delikatne. PYSZNE! U nas zniknęło praktycznie w ten sam dzień po rozkrojeniu pierwszego kawałka;)
Przygotowałam je na tortownicy o średnicy 24 cm – jeśli macie mniejszą (22cm), ciasto wyjdzie wyższe.
Zdecydowanie polecam,
- 160 g masła
- 1/2 szkl. cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej (w oryginale 1/2 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2-3 większe jabłka
- opcjonalnie – sok z cytryny
- opcjonalnie – cukier puder do oprószenia ciasta
Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy po 1 żółtku, miksujemy krótko, tylko tyle aż żółtko wkręci się w masło. Wlewamy ekstrakt waniliowy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy przesiane z proszkiem do pieczenia obie mąki. Miksujemy tylko do połączenia.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Łączymy w 2-3 partiach z ciastem. Delikatnie mieszamy szpatułką.
Połowę ciasta przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno) tortownicę o średnicy 22-24 cm.
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w większą kostkę. Wykładamy je na przygotowanym cieście, delikatnie w nie wciskając (jabłka przed wyłożeniem na ciasto można skropić niewielką ilością soku z cytryny – ja ten krok pominęłam). Wykładamy pozostałe ciasto, wyrównujemy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Fajne ciacho !
Nie ma jak to ciasta z jabłuszkiem
Smaczne i szybkie ciasto.
Pozdrawiam:)
To prawda, pozdrawiam 🙂
Ewo masz może przepis na m orzechowca na biszkopcie… chyba miodowym. Moja mama jakies takie jadła z Biedry i chce abym zrobiła 😉
https://i.ytimg.com/vi/GFOxllAfHDQ/maxresdefault.jpg
O takie jadła 😉
Zobacz czy to może o takie ciasto chodzi 🙂
https://smakinatalerzu.pl/2017/01/19/ciasto-krowka/
Masę śmietanową można podmienić na budyniową, jeśli Mama taką woli.
To nie na biszkopcie ale dziękuję 😉
Poszukaj przepisu na biszkopt miodowy i podmień ciasto 😉 o, np tutaj jest taki: https://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/04/orzechowa-krowka-na-miodowym-biszkopcie.html w sumie to chyba sama je wypróbuję, bo miodowego biszkoptu jeszcze nie robiłam 😉
Dziękuję <3
Wydaje się łatwe, mniam 🙂
Dokładnie – łatwe, szybkie, tanie i smaczne 🙂
takie ciasta są super
smakowite!
Ciasto wyszlo bardzo, bardzo smaczne.
Mi ono też bardzo smakowało 🙂 Super, że i Tobie przypadło do gustu 😀
Ciasto z przepisu wyszło bardzo ładne, ale po upieczeniu dla mnie zbyt jajeczne.
Szkoda, że nie spełniło oczekiwań. Dziękuję jednak za wiadomość, to zawsze wiele dla mnie znaczy. Pozdrawiam!