A’la Mac and Cheese – makaron z serowym beszamelem
Znacie to danie, gdzie każdy kawałek makaronu pokryty jest delikatnym serowym sosem?
Dla mnie to nic innego jak makaron z serowym beszamelem, ale niech będzie tak po amerykańsku, Mac and Cheese.
Moja wersja urozmaicona dodatkowo o podsmażony boczek i posiekaną zieloną część cebulki dymki. No nic mi do szczęścia więcej nie potrzeba. Pycha! 🙂
- około 350-400 g drobnego makaronu np kolanka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1,5 – 2 szkl. mleka
- około 180-200 g sera cheddar
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Opcjonalnie:
- 200 g surowego boczki
- 1/2 pęczka zielonej cebulki dymki
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy.
W rondelku roztapiamy na średnim ogniu masło. Dodajemy mąkę i mieszając, smażymy przez około 2 minuty. Następnie, cały czas mieszając, wlewamy mleko. Zwiększamy moc palnika i doprowadzamy sos do wrzenia. Mieszamy, by się nie przypalił. Gęsty sos zdejmujemy z palnika. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową (smak ma być wyrazisty, nie żałujemy pieprzu i soli). Do ciepłego sosu dodajemy starty ser cheddar. Mieszamy, aż się rozpuści.
Sos łączymy z ugotowanym makaronem, mieszamy.
Dodatkowo do makaronu można dodać pokrojony na mniejsze kawałki i podsmażony na chrupko boczek, a całość posypać zieloną cebulką.
Przygotowuję to danie podobnie i zawsze szybko znika
Nie sposób mu się oprzeć ;):)
Uwielbiam sos beszamelowy z makaronem. Palce lizać.
Smakowicie wygląda !
Dzięki Krzysiu 🙂
Myślę, że i mnie takie danie by uszczęśliwiło.
Pozdrawiam:)
🙂
Pozdrawiam również:)
Uwielbiam Mac and Cheese, moje ulubione danie!
<3 :)