Lazania z mięsem mielonym i beszamelem
Lazania z mielonym mięsem, serem i beszamelem to dla mnie absolutny nr 1 ulubionych dań.
Nie przygotowuję jej zbyt często (ale około 2-3 razy w roku musi się pojawić), za to gdy już ją zrobimy, jeszcze przez długi czas po jej zjedzeniu mamy w pamięci ten smak.
Moim zdaniem lazania z tego przepisu jest idealna – doskonale przeplatają się w niej wszystkie smaki. Niczego nie ma tutaj za dużo, czy za mało. Jest idealnie – przynajmniej dla mnie i mojej rodziny 🙂
Plusem tego dania jest również to, że fantastycznie się odgrzewa. Czasami wydaje mi się, że po podgrzaniu (wieczorem, czy następnego dnia) smakuje jeszcze lepiej.
Warto zrobić, oj warto 🙂
- 800 g mielonej łopatki wp
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- olej
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szkl. mleka
- 3/4 szkl. śmietanki 30%
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- makaron lasagne
- 300 g tartej mozzarelli
Cebulę kroimy w kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy cebulę, chwilę smażymy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mielone mięso. Smażymy, rozdrabniając większe grudki mięsa drewnianą łopatką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Gdy mięso straci różowy kolor dodajemy pomidory wraz z zalewą. Gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do odparowania wszystkich płynów. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
W osobnym naczyniu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszając smażymy 2-3 minutki. Wlewamy mleko oraz śmietanę. Cały czas mieszamy, by nie utworzyły się grudki. Doprowadzamy do wrzenia. Gdy sos zgęstnieje zdejmujemy naczynie z palnika. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej oraz sporą ilością pieprzu i solą (sos powinien być wyrazisty w smaku).
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie rozkładamy namoczony przez chwilę w ciepłej wodzie makaron – u mnie to 3 płaty na warstwę (ja nigdy makaronu do lazanii nie gotuję, a jedynie namaczam przez chwilę). Rozkładamy 3 duże łyżki beszamelu, wyrównujemy. Wykładamy część mięsa. Posypujemy dwoma garściami tartej mozzarelli. Podobnie postępujemy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron, beszamel i tarty ser.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-35 minut (pierwsze 10 minut można dać pod przykryciem, by ser zbyt szybko się nie przyrumienił).
Uwaga: Lazanię kroimy na kawałki po lekkim przestudzeniu, gdy beszamel nieco się zwiąże. Taka bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika nie będzie trzymać formy.
Ja robie z do.owej roboty plackami.Ciasto.takie jak.na makaron i wałkuje placki mniej więcej wielkości naczynia żaroodpornego.
Wow, super! Wszystko domowej roboty. Pysznie i wiadomo co na talerzu 🙂 Brawa za chęci!
Na ile osób ta porcja ?
Dla 6 osób.
Dodam tylko, gdyby ta ilość wydawała się zbyt duża, że ona świetnie się odgrzewa i super smakuje również następnego dnia.
Wygląda smacznie.
Smakuje obłędnie, zapewniam 🙂
Młody też lubi?:)
Nie 😉
Tak myślałam bo sos xD
Ale powiem Ci, że ostatnio małymi kroczkami idziemy do przodu i np mac and cheese Młody wsuwa, aż mu się uszy trzęsą. Wcześniej żaden makaron nie mógł być „ubrudzony” żadnym sosem. Mam więc nadzieję, że powolutku będzie szło ku dobremu 😉 🙂
Powolutku przekonuje się do pewnych potraw i połączeń:)
Smakowicie wygląda 🙂 Dawno nie robiłam lazanii i koniecznie muszę przypomnieć jej smak.
O tak, warto nadrobić zaległości 🙂
Gdy córki mieszkały jeszcze z nami, lazanię z mięsem i sosem beszamelowym robiłam bardzo często. Wszyscy zajadaliśmy ją, aż się uszy trzęsły. Uważam, że to najsmaczniejsza odmiana tego dania. Jadłam też lasagne warzywną, ale nie piałam z zachwytu.
Pozdrawiam:)
Ja również przygotowywałam różne jej wariacje, i o ile lubię jeszcze dosyć mocno tę ze szpinakiem, to właśnie ta mięsna jest najsmaczniejsza 🙂
Pozdrawiam 🙂
Pyszne danie 🙂
🙂
Robie juz 3 raz z tego przepisu i za każdym razem wychodzi pychotka, lepszej nawet w restauracji nie jadłam. Pozdrawiam :)))
Wow, jak cudownie czytać takie wiadomości 🙂 Bardzo dziękuję.
Niezmiernie się cieszę! ten przepis jest jednym z moich ulubionych i bardzo mi miło, że nie tylko mnie ta lazania smakuje 🙂
Pozdrawiam.
Pyszna, ale na brzegach i na górze część makaronu wyszła mi twarda. Co zrobiłam nie tak? Ściśle trzymałam się przepisu. Pozdrawiam
Może warstwa beszamelu nie była równo rozłożona? Makaron mięknie również dzięki niemu, a także od warstwy mięsa.
Cieszę się, że mimo wszystko smakowało, następnym razem wyjdzie idealnie 🙂
Pozdrawiam.
Super, wyszła mi przepyszna, następnym razem zrobie poziom wyższą bo jak była już w piekarniku policzyłam ile Pani na poziomów. Pierwszy raz robiłam sos! Szok! Wyszedł rewelacja 🤭 dziękuje ☺️
Najcudowniejsza wiadomość 🙂 Dziękuję serdecznie. Mega się cieszę,że smakowało 🙂