A’la Mac and Cheese – makaron z serowym beszamelem

Znacie to danie, gdzie każdy kawałek makaronu pokryty jest delikatnym serowym sosem?

Dla mnie to nic innego jak makaron z serowym beszamelem, ale niech będzie tak po amerykańsku, Mac and Cheese.

Moja wersja urozmaicona dodatkowo o podsmażony boczek i posiekaną zieloną część cebulki dymki. No nic mi do szczęścia więcej nie potrzeba. Pycha! 🙂

  • około 350-400 g drobnego makaronu np kolanka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 – 2 szkl. mleka
  • około 180-200 g sera cheddar
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Opcjonalnie:

  • 200 g surowego boczki
  • 1/2 pęczka zielonej cebulki dymki

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy.

W rondelku roztapiamy na średnim ogniu masło. Dodajemy mąkę i mieszając, smażymy przez około 2 minuty. Następnie, cały czas mieszając, wlewamy mleko. Zwiększamy moc palnika i doprowadzamy sos do wrzenia. Mieszamy, by się nie przypalił. Gęsty sos zdejmujemy z palnika. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową (smak ma być wyrazisty, nie żałujemy pieprzu i soli). Do ciepłego sosu dodajemy starty ser cheddar. Mieszamy, aż się rozpuści.

Sos łączymy z ugotowanym makaronem, mieszamy.

Dodatkowo do makaronu można dodać pokrojony na mniejsze kawałki i podsmażony na chrupko boczek, a całość posypać zieloną cebulką.