Wiosenna zupa z rzodkiewek

Trudno mi wyobrazić sobie bardziej wiosenną zupę, jak zupa z rzodkiewek z dużą ilością koperku.

Jest bardzo smaczna. Lekka. Troszkę słodka.

Ostrość rzodkiewki po jej podsmażeniu całkowicie się traci, dlatego posmakuje i małym i dużym smakoszom.

Rzodkiewki pod wpływem temperatury tracą swój kolor i to chyba jedyny minus jaki dopatrzyłam się w tej zupce. Poza tym – rewelacja!

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • około 1,5 l bulionu
  • 1-2 łyżki masła
  • 1/2 szkl. śmietany
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • pęczek koperku
  • sok z cytryny (opcjonalnie
  • sól, pieprz

Obrane ziemniaki kroimy w średniej wielkości kostkę. Zalewamy je gorącym bulionem i gotujemy do miękkości.

Oczyszczone rzodkiewki kroimy na plasterki.

Koperek oraz liście z jednego pęczka rzodkiewek drobno siekamy.

Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy rzodkiewki. Podsmażamy je krótko, przez 2-3 minuty. Pod koniec dodajemy posiekane liście rzodkiewki. Całość dodajemy do garnka z ziemniakami i przez chwilę gotujemy wszystko razem.

Mąkę mieszamy dokładnie ze śmietaną. Hartujemy ją 1-2 łyżkami gorącej zupy, po czym wlewamy do garnka z zupą. Mieszamy.

Dodajemy koperek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie kilkoma kroplami soku z cytryny.


Polecam również przepis na roladę czekoladowo-serową