Pianka cappuccino – bez pieczenia
Moooocno śmietanowe ciasto bez pieczenia, z wyraźnym kawowym akcentem.
Składa się z dwóch warstw masy straciatella oraz masy cappuccino. Smak kawy dodatkowo podkreślają podłużne biszkopty, które zostały nią nasączone i oddzielają warstwy masy straciatella. Spód to kakaowe herbatniki.
Ciasto będzie smakowało przede wszystkim tym, którzy lubią wypieki z dużą ilością bitej śmietany oraz posmak kawy i gorzkie kakao.
Jeśli chodzi o moje wrażenia/odczucia co do tego ciasta, to – jak dla mnie – jest ono zbyt śmietanowe. Dobre – jednak w małych ilościach.
Masa straciatella:
- 450 ml śmietanki 30% lub 36%
- 30 g posypki cukrowej o smaku kakaowym
- 1 płaska i 3/4 łyżki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
Masa straciatella:
- 500 ml śmietanki 30% lub 36%
- 30 g posypki cukrowej o smaku kakaowym
- 1 płaska i 3/4 łyżki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
Masa cappuccino:
- 2 op. Śnieżki
- 400 ml zimnego mleka
- 5 czubatych łyżek cappuccino
- 1 płaska i 1/2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
- herbatniki kakaowe – około 100 g
- 1/2 opakowania podłużnych biszkoptów tzw lady fingers
- 3/4 szklanki mocnego cappuccino
- kakao do posypania
Herbatniki rozkładamy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 21x28cm.
Żelatynę zalewamy około 1/3 szkl. zimnej, przegotowanej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją krótko na małym ogniu (tylko do rozpuszczenia!).
W międzyczasie ubijamy na sztywno schłodzoną śmietanę. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku. Jedną łyżkę ubitej śmietany łączymy z rozpuszczoną żelatyną, energicznie mieszamy, a następnie (gdy ładnie się połączą) wlewamy do pozostałej śmietany i krótko miksujemy. Do masy śmietanowej dodajemy kakaową posypkę, mieszamy szpatułką.
Masę rozprowadzamy na herbatnikach.
Cappuccino zalewamy gorącą wodą (ja wsypałam około 1/2 szkl. kawy cappuccino i nalałam wody w takiej ilości, by otrzymać 3/4 szkl. płynu), mieszamy. Przelewamy do miseczki i odstawiamy do schłodzenia. Następnie w kawie zanurzamy podłużne biszkopty i układamy je na masie śmietanowej, jeden obok drugiego.
Przygotowujemy drugą część masy śmietanowej – postępujemy jak wyżej. Masę rozprowadzamy na biszkoptach.
Żelatynę zalewamy około 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją krótko na małym ogniu (tylko do rozpuszczenia!).
Zimne mleko ubijamy ze Śnieżkami na sztywno. Wsypujemy proszek cappuccino i miksujemy do połączenia.
Żelatynę łączymy z 1 łyżką masy cappuccino, energicznie mieszamy. Następnie wlewamy ją do całości kremu i miksujemy do połączenia.
Piankę cappuccino rozprowadzamy na masie śmietanowej.
Przed podaniem oprószamy gorzkim kakao.
Uwagi: Biszkopty lady fingers, oprócz kształtu oczywiście;)), różnią się od okrągłych biszkoptów tym, że są dodatkowo otoczone powłoczką cukrową. W związku z tym należy je nasączać nieco dłużej, by miały okazję wchłonąć płyn.
Zamiast posypki cukrowej można wykorzystać startą czekoladę.
Jak na piankę przystało wyglada na lekką i delikatną 😉
Rewelacyjny pomysł! Świetne ciacho – super się prezentuje i bez pieczenia! Same plusy 🙂
mm cappuccino to ja uwielbiam 🙂