Sałatka kalafiorowa z kiełkami

Sałatka, którą przygotowałam na bazie przepisu siostry Anastazji. Minimalnie pozmieniałam. Wyszła bardzo smaczna.

  • 1 kalafior
  • 1/2 główki sałaty karbowanej
  • 2 pomidory
  • 1-2 czerwone cebule
  • pęczek szczypiorku
  • 25 g kiełków (u mnie kiełki brokuła)
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • sól, pieprz, cukier

Kalafior gotujemy w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Odcedzamy. Po przestudzeniu dzielimy na mniejsze różyczki.

Cebulę kroimy w piórka.

Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, przelewamy wrzątkiem i zdejmujemy skórkę. Kroimy na półplasterki.

Szczypiorek drobno siekamy.

Majonez łączymy ze śmietaną i połową szczypiorku. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Na dnie salaterki rozkładamy porwaną na mniejsze części, umytą i osuszoną, sałatę. Następnie wykładamy 1-2 łyżki sosu. Dajemy kalafiora, polewamy go 1-2 łyżkami sosu. Następnie wykładamy warstwę pomidorów. Dajemy cebulę. Rozprowadzamy resztę sosu. Posypujemy kiełkami oraz pozostałym szczypiorkiem.

Jeżeli podoba Ci sie mój blog, zachęcam rownież do śledzenia mojego profilu na Instagramie oraz Facebooku