Pianka cappuccino – bez pieczenia

Moooocno śmietanowe ciasto bez pieczenia, z wyraźnym kawowym akcentem.

Składa się z dwóch warstw masy straciatella oraz masy cappuccino. Smak kawy dodatkowo podkreślają podłużne biszkopty, które zostały nią nasączone i oddzielają warstwy masy straciatella. Spód to kakaowe herbatniki.

Ciasto będzie smakowało przede wszystkim tym, którzy lubią wypieki z dużą ilością bitej śmietany oraz posmak kawy i gorzkie kakao.

Jeśli chodzi o moje wrażenia/odczucia co do tego ciasta, to – jak dla mnie – jest ono zbyt śmietanowe. Dobre – jednak w małych ilościach.

Masa straciatella:

  • 450 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 30 g posypki cukrowej o smaku kakaowym
  • 1 płaska i 3/4 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Masa straciatella:

  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 30 g posypki cukrowej o smaku kakaowym
  • 1 płaska i 3/4 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Masa cappuccino:

  • 2 op. Śnieżki
  • 400 ml zimnego mleka
  • 5 czubatych łyżek cappuccino
  • 1 płaska i 1/2 łyżki żelatyny

Dodatkowo:

  • herbatniki kakaowe – około 100 g
  • 1/2 opakowania podłużnych biszkoptów tzw lady fingers
  • 3/4 szklanki mocnego cappuccino
  • kakao do posypania

Herbatniki rozkładamy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 21x28cm.


Żelatynę zalewamy około 1/3 szkl. zimnej, przegotowanej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją krótko na małym ogniu (tylko do rozpuszczenia!).

W międzyczasie ubijamy na sztywno schłodzoną śmietanę. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku. Jedną łyżkę ubitej śmietany łączymy z rozpuszczoną żelatyną, energicznie mieszamy, a następnie (gdy ładnie się połączą) wlewamy do pozostałej śmietany i krótko miksujemy. Do masy śmietanowej dodajemy kakaową posypkę, mieszamy szpatułką.

Masę rozprowadzamy na herbatnikach.


Cappuccino zalewamy gorącą wodą (ja wsypałam około 1/2 szkl. kawy cappuccino i nalałam wody w takiej ilości, by otrzymać 3/4 szkl. płynu), mieszamy. Przelewamy do miseczki i odstawiamy do schłodzenia. Następnie w kawie zanurzamy podłużne biszkopty i układamy je na masie śmietanowej, jeden obok drugiego.


Przygotowujemy drugą część masy śmietanowej – postępujemy jak wyżej. Masę rozprowadzamy na biszkoptach.


Żelatynę zalewamy około 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją krótko na małym ogniu (tylko do rozpuszczenia!).

Zimne mleko ubijamy ze Śnieżkami na sztywno. Wsypujemy proszek cappuccino i miksujemy do połączenia.

Żelatynę łączymy z 1 łyżką masy cappuccino, energicznie mieszamy. Następnie wlewamy ją do całości kremu i miksujemy do połączenia.

Piankę cappuccino rozprowadzamy na masie śmietanowej.

Przed podaniem oprószamy gorzkim kakao.


Uwagi: Biszkopty lady fingers, oprócz kształtu oczywiście;)), różnią się od okrągłych biszkoptów tym, że są dodatkowo otoczone powłoczką cukrową. W związku z tym należy je nasączać nieco dłużej, by miały okazję wchłonąć płyn.

Zamiast posypki cukrowej można wykorzystać startą czekoladę.

Źródło

Jeżeli podoba Ci sie mój blog, zachęcam rownież do śledzenia mojego profilu na Instagramie oraz Facebooku