Pianka cappuccino – bez pieczenia

Moooocno śmietanowe ciasto bez pieczenia, z wyraźnym kawowym akcentem.

Składa się z dwóch warstw masy straciatella oraz masy cappuccino. Smak kawy dodatkowo podkreślają podłużne biszkopty, które zostały nią nasączone i oddzielają warstwy masy straciatella. Spód to kakaowe herbatniki.

Ciasto będzie smakowało przede wszystkim tym, którzy lubią wypieki z dużą ilością bitej śmietany oraz posmak kawy i gorzkie kakao.

Jeśli chodzi o moje wrażenia/odczucia co do tego ciasta, to – jak dla mnie – jest ono zbyt śmietanowe. Dobre – jednak w małych ilościach.

Masa straciatella:

  • 450 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 30 g posypki cukrowej o smaku kakaowym
  • 1 płaska i 3/4 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Masa straciatella:

  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 30 g posypki cukrowej o smaku kakaowym
  • 1 płaska i 3/4 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Masa cappuccino:

  • 2 op. Śnieżki
  • 400 ml zimnego mleka
  • 5 czubatych łyżek cappuccino
  • 1 płaska i 1/2 łyżki żelatyny

Dodatkowo:

  • herbatniki kakaowe – około 100 g
  • 1/2 opakowania podłużnych biszkoptów tzw lady fingers
  • 3/4 szklanki mocnego cappuccino
  • kakao do posypania

Herbatniki rozkładamy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 21x28cm.


Żelatynę zalewamy około 1/3 szkl. zimnej, przegotowanej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją krótko na małym ogniu (tylko do rozpuszczenia!).

W międzyczasie ubijamy na sztywno schłodzoną śmietanę. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku. Jedną łyżkę ubitej śmietany łączymy z rozpuszczoną żelatyną, energicznie mieszamy, a następnie (gdy ładnie się połączą) wlewamy do pozostałej śmietany i krótko miksujemy. Do masy śmietanowej dodajemy kakaową posypkę, mieszamy szpatułką.

Masę rozprowadzamy na herbatnikach.


Cappuccino zalewamy gorącą wodą (ja wsypałam około 1/2 szkl. kawy cappuccino i nalałam wody w takiej ilości, by otrzymać 3/4 szkl. płynu), mieszamy. Przelewamy do miseczki i odstawiamy do schłodzenia. Następnie w kawie zanurzamy podłużne biszkopty i układamy je na masie śmietanowej, jeden obok drugiego.


Przygotowujemy drugą część masy śmietanowej – postępujemy jak wyżej. Masę rozprowadzamy na biszkoptach.


Żelatynę zalewamy około 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją krótko na małym ogniu (tylko do rozpuszczenia!).

Zimne mleko ubijamy ze Śnieżkami na sztywno. Wsypujemy proszek cappuccino i miksujemy do połączenia.

Żelatynę łączymy z 1 łyżką masy cappuccino, energicznie mieszamy. Następnie wlewamy ją do całości kremu i miksujemy do połączenia.

Piankę cappuccino rozprowadzamy na masie śmietanowej.

Przed podaniem oprószamy gorzkim kakao.


Uwagi: Biszkopty lady fingers, oprócz kształtu oczywiście;)), różnią się od okrągłych biszkoptów tym, że są dodatkowo otoczone powłoczką cukrową. W związku z tym należy je nasączać nieco dłużej, by miały okazję wchłonąć płyn.

Zamiast posypki cukrowej można wykorzystać startą czekoladę.

Źródło


Polecam również mój przepis na miętową piankę straciatella z borówkami