Ciasto Adwokatowe

Do wykonania tego ciasta potrzeba aż 500 ml likieru jajecznego Adwokat. To jedna cała butelka!;)

Na ciasto składa się kakaowy spód biszkoptowy, pianka adwokatowo-śmietanowa i adwokatowa żelka. Boki wyłożone są niedużymi rurkami do połowy oblanymi czekoladą, co nie ukrywam, było dla mnie dużym ułatwieniem przy krojeniu równych porcji;)

Zarówno ze smaku, jak i wyglądu ciasta jestem bardzo zadowolona. Niestety,  jeśli chodzi o fotografię totalny ze mnie amator, więc tutaj zdecydowanie muszę nadmienić, że ciasto „na żywo” prezentuje się zdecydowanie lepiej (ma dużo intensywniejsze kolory) 🙂

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki oleju
  • 90g cukru
  • 70g mąki
  • 4 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa adwokatowo-śmietanowa:

  • 100g masła
  • 100g cukru pudru
  • 350ml adwokatu
  • 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 500ml śmietanki 30% lub 36%

Żelka:

  • 150ml adwokatu
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • 2 op rurek do połowy oblanych czekoladą (ja kupiłam takie w Lidlu)

Ciasto:

Jajka umieszczamy w misie miksera i wraz z cukrem miksujemy przez kilka minut (około 6-8), aż do otrzymania jasnej i puszystej masy. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy zimną wodę oraz olej, a następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.

Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-25 minut. Studzimy.

Wokół obręczy tortownicy układamy naprzemiennie waflowe rurki, raz czekoladą do góry, raz do dołu.

Masa:

Masło roztapiamy na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy cukier puder i mieszamy aż do otrzymania gęstej masy o jednolitej konsystencji. Dodajemy 350 ml adwokatu, mieszamy.

Żelatynę zalewamy około 1/4-1/3 szklanki zimnej wody, mieszamy, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika, tylko do rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z 1-2 łyżkami masy z adwokatem, mieszamy. Tak zaprawioną żelatynę mieszamy z resztą masy.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą adwokatową. Całość przelewamy na zimny biszkopt. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Żelka:

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy na niewielkim ogniu, tylko do rozpuszczenia. Łączymy z adwokatem. Mieszankę tę wylewamy na stężałą masę adwokatową. Ciasto ponownie odstawiamy do lodówki.

Źródło