Sałatka brokułowa z jajkami i pomidorem – warstwowa
Sałatka warstwowa przygotowana na bazie brokułów, pomidorów, jajek, fety i kukurydzy.
Dwie ostatnie warstwy (jajka i feta) są dosyć zbliżone kolorystycznie. Myślę, że któryś z tych składników można rozłożyć np na warstwie pomidorów, choć to tylko drobna sugestia;)
Nam sałatka bardzo smakowała.
- 2 średniej wielkości brokuły
- 5 jajek
- 3 pomidory malinowe
- puszka kukurydzy
- ser feta – około 1/2 opakowania
- 1-2 ząbki czosnku
- majonez
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Podzielone na różyczki brokuły gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odcedzamy i studzimy.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w dużą kostkę.
Sparzone, pozbawione skórki pomidory kroimy w kostkę (gniazda nasienne usuwamy).
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Ser feta kroimy w kostkę.
Majonez (3-4 łyżki) łączymy z jogurtem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę i roztarty z solą czosnek. Doprawiamy pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Na dnie szklanej salaterki umieszczamy połowę brokuła, polewamy go kilkoma łyżkami sosu, następnie rozkładamy pomidory, kukurydzę i znów brokuły. Ponownie rozprowadzamy warstwę sosu. Na wierzchu rozkładamy pokrojony w kostkę ser feta oraz jajka. Polewamy ostatnią warstwą sosu.
fajna sałatka
Zdrowo, szybko i smacznie, tak lubię najbardziej 🙂 Sałatki mogę jeść trzy razy dziennie.
O to to… Ja też:) <3
Podobne sałatki, tylko bez fety sprzedają w takim barze (a la mleczny), tylko bez fety. Mojej mamie smakowała 😉
🙂
Smaczne połączenie – udane 🙂
Bardzo udane;):)
Idealne 🙂
Fajny pomysł na sałatkę imprezową!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Cudnie wygląda i na pewno jest obłędnie smaczna 🙂 Lubię sałatki 🙂