Tarta z cukinią i wędzonym łososiem
Jak tylko natknęłam się na ten przepis, wiedziałam, że zrobię go bez żadnych poprawek czy zmian. Wszystko wydawało mi się w tej tarcie idealne i takie faktycznie było. Do tej pory jadłam kilka tart wytrawnych, ale ta to mój zdecydowany nr 1 jak na chwilę obecną. Pyszna:)
Spód:
- 200 g mąki
- 115 g masła
- 4 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 nieduża cukinia
- 125 g wędzonego na gorąco łososia
- 3 duże jajka
- 200 ml śmietany 36%
- pęczek szczypiorku
- pół pęczka natki pietruszki
- ok. 75 g sera cheddar
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie
- pieprz
Mąkę razem z dość dużą szczyptą soli przesiewamy do miski. Dodajemy starte na tarce masło i zagniatamy. Na koniec dodajemy 4 łyżki bardzo zimnej wody, wyrabiamy raz jeszcze. Przygotowanym ciastem wylepiamy dno i boki formy na tartę (śr. 23cm) i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, przesypujemy fasolę lub groch i tak obciążoną tartę podpiekamy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie papier z fasolą zdejmujemy, a ciasto dopiekamy dodatkowe 5 minut.
Umytą cukinię (wraz ze skórką) kroimy na cienkie wstążki (najlepiej posłużyć się obieraczką do warzyw). Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami prowansalskimi. Mieszamy. Wstawiamy na około 5 minut do piekarnika, aż cukinia nieco zmięknie.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę. Całość roztrzepujemy widelcem lub rózgą kuchenną. Dodajemy podzielonego na kawałki łososia, podpieczoną cukinię, posiekany szczypiorek oraz pietruszkę i starty na tarce cheddar. Doprawiamy pieprzem (solić nie trzeba, zarówno łosoś jak i cheddar są słone), mieszamy i przelewamy na podpieczony spód.
Tartę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 30-35 minut.
Dawno nie jadłam tarty….w moim przypadku trochę jest przy tym roboty (ścierać, kroić, siekać) ale jakoś nabrałam ochotę na kawałek
Jestem ciekawa, czy Twoją dałoby się zweganizować 
Myślę, że coś byś wymyśliła:)
Być może a może nie
Bardzo lubię wszelkie tarty, z łososiem i cukinią to świetny pomysł
Jestem przekonana, że zjadła bym ją całą. Bardzo lubię te smaki
Bardzo dziękuję za przepis, bo z chęcią go wypróbuje
Super! Smacznego:)
Wygląda bardzo apetycznie. Lubię tarty wytrawne, tylko nie po drodze mi z wędzonymi rybami. Jedynie pasuje mi łosoś wędzony na zimno:)
Bo od każdej „reguły” jest wyjątek:)
Mniam, aż ślinka cieknie na sam widok
Robilam dwa razy, uwielbiam
dziekuje za przepis!
A ja bardzo dziękuję za komentarz
Super! Właśnie zrobiłam. Miałam iść na łatwiznę i kupić gotowe ciasto, szczególnie, że jakoś nie po drodze mi z ciastem kruchym, ale po zobaczeniu składu gotowca zmieniłam zdanie. A spód z tego przepisu był bardzo łatwy do zrobienia! Bardzo dziękuję za przepis, przeprosiłam się z ciastem kruchym dzięki niemu ?
Natalio, nawet nie wiesz jaką radość mi sprawiłaś
Bardzo mnie cieszą takie komentarze i dziękuję Ci, że zechciałaś się podzielić swoją opinią.
Super, że jednak zdecydowałaś się spróbować ciasto kruche przygotować w domu. Czasami potrzeba odpowiedniego przepisu lub… odpowiedniego czasu, by coś co kiedyś nie wychodziło, wyszło. Ty przeprosiłaś się z ciastem kruchym, ja się polubiłam z ciastem drożdżowym, którego kiedyś też nie potrafiłam dobrze przygotować:D
Pozdrawiam ciepło! I jeszcze raz muszę napisać – bardzo się cieszę, że smakowało
Z czym najlepiej podawać ta tartę- może jakiś sos,typu czosnkowy?
U mnie bez dodatków, ale sos czosnkowy to fajny pomysł, jeśli się go lubi