Sałatka z wędzonym łososiem

Pyszna sałatka z dodatkiem jajek, wędzonego na gorąco łososia i marynowanej czerwonej cebuli. Całość okraszona jest moim ulubionym słodko-kwaśnym dressingiem.

Sałatka jest pyszna i nada się zarówno jako codzienny posiłek, jak i sałatka na imprezowy stół.

  • około 50-60 g roszponki
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 4-5 jajek
  • 1 op. wędzonego na gorąco łososia (125g)
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżki octu z czerwonego wina
  • 100 g pomidorków koktajlowych

sos:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w grubą kostkę.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

Cebulę kroimy w piórka. Zasypujemy je cukrem pudrem i odstawiamy na kilka minut. Następnie wlewamy ocet winny i znów odstawiamy, aż cebula zmięknie.

Składniki sosu umieszczamy w słoiczku i potrząsamy nim, aż wszystkie składniki połączą się w jednolity, gęsty sos. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Do miski dajemy umytą i osuszoną roszponkę, szpinak, pomidorki, jajka, podzielonego na kawałki łososia oraz osączoną z zalewy cebulę. Całość skrapiamy przygotowanym sosem miodowo-musztardowym, mieszamy.