Zupa jarzynowa z łososiem

Pyszna zupka z dużą ilością cukinii, z fasolką szparagową, kukurydzą, ziemniakiem oraz łososiem. Lekka, a pożywna.

Jak widzicie nie jest to taka typowa jarzynówka. Nie ma tutaj marchewki, czy kalafiora, jest za to duża ilość cukinii. Zabrakło jedynie czegoś zielonego do posypania – natki lub dymki 😉

Przepis zaadoptowany z niezawodnej Kwestii Smaku.

  • 1,5 – 2 litry bulionu
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 1 większy ziemniak
  • około 150-200 g żółtej fasolki szparagowej
  • 70 g kukurydzy
  • 300-400 g świeżego łososia
  • 1/2 szkl. słodkiej śmietanki 30%
  • mielona papryka słodka i ostra
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól, pieprz

Cebulę kroimy w kostkę.

Cukinię kroimy w grubszą kostkę.

Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę.

Fasolkę szparagową oczyszczamy, odkrawamy oba końce, kroimy na pół.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Z łososia zdejmujemy skórę. Kroimy w kostkę.


Cebulę szklimy na maśle, w garnku o grubym dnie. Następnie dodajemy cukinię (uwaga! jeśli lubisz twardsze kawałki cukinii, możesz część odłożyć i dodać na sam koniec gotowania zupy), chwilę smażymy, po czym podlewamy całość ciepłym bulionem. Gdy bulion się zagotuje, dodajemy pokrojonego ziemniaka oraz fasolkę szparagową i kukurydzę. Doprawiamy do smaku mieloną papryką, kurkumą, oregano oraz solą i pieprzem. Gotujemy na niedużym ogniu, aż do miękkości warzyw. Wlewamy śmietankę. Gdy zupa ponownie się zagotuje, dodajemy pokrojonego w kostkę łososia i gotujemy jeszcze przez około 1-2 minuty (łosoś szybko dochodzi w gorącej zupie).

Inspiracja