Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i zielonym groszkiem

Bardzo prosta, delikatna w smaku zapiekanka ryżowa z gotowanym kurczakiem. Fajnie smakuje podana z ketchupem.

Zielony groszek i czerwony cheddar nadają jej ładnego, wiosennego koloru:)

Jeżeli nie jesteście fanami zielonego groszku, wybierzcie fasolkę szparagową lub brokuły – również świetnie się tutaj sprawdzą:)

  • kurczak o wadze ok. 1 kg
  • 250 g ryżu długoziarnistego
  • 2 szkl. mrożonego groszku Hortex
  • 2-3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 mały por
  • około 50 g tartego sera cheddar (u mnie red cheddar)
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • olej + masło

Kurczaka kroimy na mniejsze części. Wkładamy do dużego garnka. Dodajemy umyte, obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa. Całość zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem przyprawy uniwersalnej i gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut.

Groszek gotujemy krótko w osobnym naczyniu, odcedzamy.

Ugotowanego kurczaka wyławiamy (wywar zachowujemy). Gdy ostygnie oddzielamy mięso od kości i kroimy na mniejsze kawałki.

Na dużej patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oleju. Wsypujemy suchy ryż (surowy). Smażymy przez kilka minut, aż nabierze złotawego koloru. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, sól oraz pieprz, mieszamy.

Podsmażony ryż przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Dodajemy ugotowane mięso oraz groszek. Całość zalewamy około 2 – 2,5 szklankami przygotowanego wywaru. Posypujemy tartym serem. Na wierzchu rozkładamy wiórki masła.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut (pieczemy bez przykrycia).

Możemy zaostrzyć smak polewając danie ketchupem lub podać z wyrazistą surówką.


Kolorowy i wiosenny stół z Hortex