Fale Dunaju

Cudowna, nie nudząca się klasyka. Ucierane, dwukolorowe ciasto z zatopionymi w nim kawałkami jabłek, do tego aksamitny budyniowy krem i polewa…

Dobre bez okazji, jak na specjalne uroczystości. To ciasto zawsze zachwyca i sprawia niesamowitą przyjemność.

I chciałoby się zakończyć stwierdzeniem – takie proste, a takie pyszne:)

Robicie czasem??:)

Ciasto:

  • 250 g masła
  • 180 g cukru pudru
  • 300 g mąki tortowej
  • 6 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 2 płaskie łyżki kakao

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • około 3/4 szkl. cukru
  • 200 g masła

Dodatkowo:

  • 4-5 jabłek
  • czekolada

Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka. Zmniejszamy nieco obroty miksera i stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy mleko i miksujemy do połączenia. Dodajemy ubite na sztywną pianę białka, delikatnie mieszamy szpatułką.

Blaszkę (21x32cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią 2/3 ciasta. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao, delikatnie mieszamy do połączenia. Masę kakaową wylewamy na ciasto jasne.

Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na ćwiartki. Układamy na ciemnym cieście, lekko je w nie wciskając.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.


Odmierzamy 1/2 szkl. mleka. Dodajemy do niej żółtka oraz obie mąki. Za pomocą rózgi kuchennej mieszamy, aż do połączenia.

Pozostałe mleko wlewamy do rondelka i wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę. Gotujemy, stale mieszając, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia.

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Gotowy krem wykładamy na ciasto. Dekorujemy polewą z roztopionej czekolady lub inną ulubioną.