Surówka z kapusty z żurawiną i suszonymi pomidorami

Absolutnie fenomenalna surówka. Zakochaliśmy się w tym smaku od pierwszego kęsa.

Dodatek suszonych pomidorów i żurawiny do białej kapusty? Zdecydowanie TAK!

Musicie spróbować i Wy 🙂

  • 1/2 główki kapusty (lub 1 mała)
  • pęczek szczypioru lub zielonej cebulki
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • garść suszonej żurawiny
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki octu 10%
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • sól, pieprz

Kapustę drobno szatkujemy. Lekko solimy i odstawiamy na bok na kilka minut. Następnie przez chwilę ugniatamy ją rękoma.

Pomidory kroimy na mniejsze kawałki.

Szczypiorek drobno siekamy.

Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce. Dodajemy garść suszonej żurawiny.

W garnuszku łączymy ocet oraz olej z suszonych pomidorów, Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy do surówki. Na końcu dodajemy cukier do smaku (można zacząć od 1 łyżki i ewentualnie zwiększyć ilość w razie potrzeby).

Źródło