Fale Dunaju
Cudowna, nie nudząca się klasyka. Ucierane, dwukolorowe ciasto z zatopionymi w nim kawałkami jabłek, do tego aksamitny budyniowy krem i polewa…
Dobre bez okazji, jak na specjalne uroczystości. To ciasto zawsze zachwyca i sprawia niesamowitą przyjemność.
I chciałoby się zakończyć stwierdzeniem – takie proste, a takie pyszne:)
Robicie czasem??:)

Ciasto:
- 250 g masła
- 180 g cukru pudru
- 300 g mąki tortowej
- 6 jajek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- 2 płaskie łyżki kakao
Krem:
- 500 ml mleka
- 4 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- około 3/4 szkl. cukru
- 200 g masła
Dodatkowo:
- 4-5 jabłek
- czekolada
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka. Zmniejszamy nieco obroty miksera i stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy mleko i miksujemy do połączenia. Dodajemy ubite na sztywną pianę białka, delikatnie mieszamy szpatułką.
Blaszkę (21x32cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią 2/3 ciasta. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao, delikatnie mieszamy do połączenia. Masę kakaową wylewamy na ciasto jasne.
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na ćwiartki. Układamy na ciemnym cieście, lekko je w nie wciskając.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.
Odmierzamy 1/2 szkl. mleka. Dodajemy do niej żółtka oraz obie mąki. Za pomocą rózgi kuchennej mieszamy, aż do połączenia.
Pozostałe mleko wlewamy do rondelka i wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę. Gotujemy, stale mieszając, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Gotowy krem wykładamy na ciasto. Dekorujemy polewą z roztopionej czekolady lub inną ulubioną.


pyszne ciacho
Oj tak <3
Przyznam się że dawno nie robiłam. Prawie zapomniałam o tym cieście, muszę to nadrobić 🙂
Nie dziwi mnie to 🙂 W obecnych czasach, gdzie tyle jest fantastycznych przepisów na nowe ciasta, łatwo zapomnieć o klasykach sprzed lat. Na szczęście niektóre z nich, takie jak Fale Dunaju czy Pani Walewska, są ponadczasowe i po latach można z przyjemnością do nich wrócić <3
Ciasto które robiłam kilka razy i dopiero z pewnego przepisu mi wyszło ale Twoje wygląda lepiej 🙂
Czasami nawet wykonane z tego samego przepisu, a przy użyciu innych składników, może wyjść inaczej.
jakie pyszności!
😀
Moje ulubione ciacho ale już dawno go nie piekłam
Zbyt wiele jest ciast, które chce się wypróbować, ale czasem warto sobie przypomnieć sprawdzone smaki 🙂