Fale Dunaju
Cudowna, nie nudząca się klasyka. Ucierane, dwukolorowe ciasto z zatopionymi w nim kawałkami jabłek, do tego aksamitny budyniowy krem i polewa…
Dobre bez okazji, jak na specjalne uroczystości. To ciasto zawsze zachwyca i sprawia niesamowitą przyjemność.
I chciałoby się zakończyć stwierdzeniem – takie proste, a takie pyszne:)
Robicie czasem??:)

Ciasto:
- 250 g masła
- 180 g cukru pudru
- 300 g mąki tortowej
- 6 jajek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- 2 płaskie łyżki kakao
Krem:
- 500 ml mleka
- 4 żółtka
- 2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 lekko kopiasta łyżka mąki pszennej
- około 3/4 szkl. cukru
- 200 g masła
Dodatkowo:
- 4-5 jabłek
- czekolada
Składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem krótko miksując. Następnie obroty miksera zmniejszamy i stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy mleko. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy szpatułką.
Blaszkę (21x32cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią 2/3 ciasta. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao, delikatnie mieszamy do połączenia. Masę kakaową wylewamy na ciasto jasne.
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na plasterki (na ósemki). Układamy na ciemnym cieście, lekko je w nie wciskając.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.
Odmierzamy 1/2 szkl. mleka. Dodajemy do niej żółtka oraz obie mąki. Za pomocą rózgi kuchennej mieszamy, aż do połączenia.
Pozostałe mleko wlewamy do rondelka i wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę. Gotujemy, stale mieszając, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Gotowy krem wykładamy na ciasto. Dekorujemy polewą z roztopionej czekolady lub inną ulubioną.


pyszne ciacho
Oj tak <3
Przyznam się że dawno nie robiłam. Prawie zapomniałam o tym cieście, muszę to nadrobić 🙂
Nie dziwi mnie to 🙂 W obecnych czasach, gdzie tyle jest fantastycznych przepisów na nowe ciasta, łatwo zapomnieć o klasykach sprzed lat. Na szczęście niektóre z nich, takie jak Fale Dunaju czy Pani Walewska, są ponadczasowe i po latach można z przyjemnością do nich wrócić <3
Ciasto które robiłam kilka razy i dopiero z pewnego przepisu mi wyszło ale Twoje wygląda lepiej 🙂
Czasami nawet wykonane z tego samego przepisu, a przy użyciu innych składników, może wyjść inaczej.
jakie pyszności!
😀
Moje ulubione ciacho ale już dawno go nie piekłam
Zbyt wiele jest ciast, które chce się wypróbować, ale czasem warto sobie przypomnieć sprawdzone smaki 🙂
Robiąc zgodnie z przepisem, czyli dając ćwiartki jabłek – jabłka wyszły twarde i popsuły cały smak ciasta.
Napisałam wpierw, że to pewnie kwestia odmiany jabłek, bo to ciasto robimy często i zawsze się udaje, ale zorientowałam się, że tutaj faktycznie wkradł się błąd i powinny być ósemki, szczególnie przy większych jabłkach 🙁
Przepraszam za błąd.
jabłka kroimy na plasterki (na ósemki tak jest w przepisie proszę przeczytać powyżej
Przepis jest nie dobry, ciasto nie wyrosło, zakalec.
Przepis jest wielokrotnie przeze mnie przetestowany. Najprawdopodobniej mleko było dodane prosto z lodówki lub miksowano zbyt długo po dodaniu mąki. Jeśli nie wyrosło można też podejrzewać, że białka nie były zbyt dobrze ubite, lub że mieszano je zbyt długo i zbyt intensywnie z ciastem i po prostu straciły swoją strukturę.
Generalnie ciasto ucierane jest dosyć wymagające. Kluczową rolę odgrywa temperatura składników oraz długość miksowania (masło musi być bardzo miękkie i początkowo trzeba je ucierać dosyć długo z cukrem, aż stanie się niemalże białe,potem dodać żółtka i miksować po każdym dodaniu do połączenia, ale po dodaniu mąki i mleka, miksujemy już delikatnie, tylko do połączenia składników, nie dłużej).
Ciasto nie wyszlo jak w opisie. Slabo wyroslo przez co jest scisle. Maas budyniowa smaczna ale rzadka, uzylam prawdziwego masla a nie margaryny gdyby kots podejrzewal. To nie to samo ciasto co kiedys. Powodzenia wszystkim w poszukiwaniu tego prawdziwego przepisu.