Surówka z marchewki, jabłka, pora i rzodkiewek

Surówka z marchewki i jabłka to jedna z ulubionych surówek mojego dziecka (moja również).

Tradycyjną surówkę z marchewki i jabłka zaostrzyłam tym razem dodatkiem pora i rzodkiewek. Mam wrażenie, że te ostatnie zdominowały swym smakiem całość. I bardzo fajnie to wyszło.

  • 2-3 marchewki
  • 1-2 pory
  • 1 jabłko
  • pęczek rzodkiewek
  • 2-3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Obrane marchewki trzemy na drobnych oczkach tarki.

Jabłko oraz rzodkiewki trzemy na dużych oczkach tarki.

Pora kroimy wzdłuż na pół, następnie kroimy na półplasterki (opcjonalnie można przelać go na sicie wrzącą wodą i pozostawić do odcieknięcia).

Kwaśną śmietanę mieszamy z octem winnym. Doprawiamy do smaku cukrem oraz szczyptą soli i pieprzu.

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.