Tort orzechowo-migdałowy

Dziś przepis na tort, wobec którego nie można przejść obojętnie. Jest absolutnie fenomenalny!

Jego przygotowanie jest dosyć szybkie. Tort jest bez masy, za to z dużą ilością jajek oraz mielonych orzechów i migdałów. Nie należy do najtańszych, ale na specjalne okazje, np na zbliżający się Dzień Matki, warto go przygotować. Tym bardziej warto go zrobić, jeśli Wasza Mama uwielbia wszystko co z orzechami, czy też jest fanką wypieków bez mas czy kremów. Z pewnością sprawicie jej takim ciastem niezwykłą niespodziankę. Będzie można usiąść przy stole, z kawą i kawałkiem ciasta i rozmawiać, rozmawiać, rozmawiać… i nawet nie spostrzeżecie się jak szybko ten torcik znika;)

Oczywiście tort można przygotować na wszelakie okazje. Na każdą będzie pasował doskonale.

Dodam jeszcze, że na wierzchu tort posmarowany jest konfiturą morelową oraz udekorowany polewą z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady.

Jeśli chcecie możecie wykorzystać inny smak konfitury, np dostępną na stronie Manufaktura Wielkopolska konfiturę agrestową. Na hasło durszlak10 uzyskacie 10% rabatu na zakupy w e-sklepie. Promocja obowiązuje do 30 czerwca 2019r.

Ciasto orzechowe:

  • 10 żółtek
  • 170 g cukru pudru
  • 250 g mielonych orzechów (u mnie laskowe)
  • 1 op. cukru wanilinowego

Ciasto migdałowe:

  • 10 białek
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g mielonych migdałów
  • sok z połowy małej cytryny

Dodatkowo:

  • marmolada morelowa
  • 100-150 g czekolady
  • 1-2 łyżki śmietanki 30%

Żółtka wraz z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy stopniowo mielone orzechy, mieszamy szpatułką.

Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm. Odstawiamy,

Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Wlewamy sok z cytryny. Dodajemy mielone migdały, delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto migdałowe wylewamy na ciasto orzechowe, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (do tzw suchego patyczka). W razie gdyby pod koniec wierzch zbyt mocno się rumienił, przykrywamy go papierem do pieczenia. Studzimy.

Wierzch tortu smarujemy marmoladą morelową.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 1-2 łyżkami kremówki. Dekorujemy wierzch tortu.

Manufaktura Wielkopolska dla Mamy

Źródło


Święta tuż tuż! Może zainteresuje Cię przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim?