Ciasta z jesiennych owoców

Artykuł sponsorowany

Jesień to świetny czas na rozpoczęcie swojej przygody z wypiekami. Sprzyjają temu nie tylko długie wieczory, ale i ogromny wybór owoców, które doskonale sprawdzą się jako baza do ciast. Co szczególnie warto upiec w tym sezonie? Podpowiadamy!  

Tarta ze śliwkami  

Śliwki to jeden z symboli jesieni. Większość z nas wykorzystuje je w tym okresie do przygotowania smacznych knedli, jednak świetnym pomysłem będzie także tarta ze śliwkami. To doskonały dodatek do popołudniowej kawy. 

Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej, 50 g zimnego masła, 50 g cukru pudru, 1 jajko 

Składniki na nadzienie: 700 g śliwek, 1-2 łyżki cukru  

Składniki na kruszonkę: 100 g mąki, 50 g cukru, 50 g masła  

Sposób przygotowania: 

Pierwszym etapem jest wyrobienie ciasta. Na stolnicę lub do miski należy wsypać wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta i dokładnie ugniatać przez kilka minut. Po tym czasie ciasto należy owinąć folią kuchenną i wsadzić do lodówki na 1-2 godziny. W międzyczasie można rozpocząć przygotowanie nadzienia. Śliwki należy dokładnie umyć, przekroić na pół i wyjąć z nich pestki. Potem można je wrzucić na rozgrzaną patelnię, połączyć z cukrem i dusić przez kilka minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki należy je rozwałkować na grubość około 2 cm, a następnie przełożyć do okrągłej formy i podziurkować widelcem. Aby ciasto się nie przypalało, wcześniej dobrze wyłożyć ją papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem. Ciasto należy piec przez około 15 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie należy umieścić na nim owoce oraz kruszonkę. Wszystko piec przez kolejne 30 minut.  

Ciasto dyniowe  

Dynia to prawdziwa królowa jesieni. Warto wykorzystać ją nie tylko do wytrawnych potraw, ale także i do wypieków. Pyszny placek dyniowy to doskonały pomysł na początek jesieni.  

Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki, pół kostki masła, 5 łyżek wody,  

Składniki na nadzienie: 2,5 szklanki pieczonej, a następnie zmiksowanej dyni, 2/3 szklanki cukru, 1,5 szklanki 36 proc. śmietanki, 2 jajka, łyżeczka cynamonu, łyżeczka imbiru 

Sposób przygotowania: Składniki na ciasto należy dokładnie połączyć, a następnie ugnieść i wsadzić do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotować można nadzienie placka. Upieczoną i zmiksowaną już dynie należy połączyć z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszać. Po wyjęciu ciasta z lodówki należy rozwałkować je, uformować i umieścić na foremce. Aby zapobiec przypaleniu, warto wyłożyć ją wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto należy zapiekać przez około 15 minut. Po tym czasie należy wlać masę dyniową i piec przez kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu placek jest gotowy do spożycia.  

Ciasto z gruszkami  

Kolejne owoce, które kojarzą się z jesienią to gruszki. One także świetnie sprawdzą się jako baza do wypieków. Pyszną i szybka propozycją jest puszyste ciasto z gruszkami.  

Składniki: 3 szklanki mąki, szklanka cukru, łyżka cukru waniliowego, łyżka proszku do pieczenia, 4 jajka, 1 szklanka jogurtu lub kefiru, pół szklanki oleju, 5-6 gruszek, opcjonalnie kilka łyżek płatków migdałów  

Sposób przygotowania:  

W jednej misce należy połączyć z cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. W drugiej z kolei wszystkie płynne składniki: jajka, jogurt i olej. Kolejnym krokiem jest dokładne wymieszanie zawartości dwóch misek, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Do tak uzyskanego ciasta można dodać 2-3 gruszki, najlepiej pokrojone w niewielkie kwadraciki. Tak przygotowane ciasto należy przełożyć do tortownicy. Na samej górze należy ułożyć pozostałe gruszki, np. pokrojone w plasterki. Całość można posypać także płatkami migdałów. Ciasto należy piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu można posypać je cukrem pudrem.  


Jesienne ciasta przygotować można w każdym piekarniku, jednak nie ma wątpliwości, że do wypieków szczególnie dobrze sprawdza się piekarnik na parę. Wyjątkowo pomocna jest funkcja Steamify®, którą znaleźć można w piekarnikach marki Electrolux. To funkcja, która samodzielnie dobiera optymalny czas pieczenia. Jedyne, co trzeba zrobić, to odpowiednie ustawienie temperatury pieczenia. Dodanie pary do Twoich potraw zapewni:  

– potrawy soczyste w środku i chrupiące z wierzchu  

– mniejsze zużycie tłuszczu i oleju  

– zachowanie składników odżywczych, witamin i minerałów  

– potrawy gotowe o 20% szybciej – pełnię aromatu za każdym razem