Chłopski garnek

Chłopski garnek to doskonała propozycja na obiad, gdy za oknem zimno i ponuro. Wspaniale rozgrzewa i syci na długo.

O ile normalnie nie przepadam za pikantnymi potrawami, to to danie stanowi wyjątek. Lubię jak jest dobrze doprawione:)

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 600g kiełbasy śląskiej
  • 150g wędzonego boczku
  • 3-4 duże ziemniaki
  • 2 papryki czerwone
  • 2-3 średniej wielkości cebule
  • około 10 pieczarek
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek
  • mielona słodka papryka
  • ostra papryka
  • przyprawa ognista – wg uznania
  • sól, pieprz

Kapustę szatkujemy.

Kiełbasę kroimy na półplasterki, boczek w kostkę.

Cebulę kroimy w piórka. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki kroimy na półplasterki.

Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Wrzucamy boczek, smażymy przez chwilę. Do boczku dodajemy kiełbasę i smażymy dalej, aż do lekkiego zarumienienia.

Zawartość patelni przekładamy do większego garnka.

Na patelnię – jeśli jest taka potrzeba – wlewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy paprykę, a po chwili stopniowo dokładamy pieczarki. Gdy pieczarki się przesmażą, całą zawartość patelni przekładamy do naczynia z boczkiem i kiełbasą.

Do garnka dodajemy również pokrojone w kostkę ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę. Wrzucamy liście laurowe oraz ziela angielskie, wstępnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Podlewamy 4-5 szklankami wody (w zależności od tego jak gęste danie chcemy otrzymać)  i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Po około 20 minutach pokrywkę zdejmujemy i pozwalamy wodzie lekko odparować. Danie możemy zagęścić też niewielką ilością mąki pszennej i ziemniaczanej (np po 1 łyżce) rozprowadzonych w małej ilości zimnej wody.

Na koniec doprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką i przyprawą ognistą.

6 myśli do „Chłopski garnek”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.