Chłopski garnek
Chłopski garnek to doskonała propozycja na obiad, gdy za oknem zimno i ponuro. Wspaniale rozgrzewa i syci na długo. Porcja jest solidna i spokojnie wystarczy na 2-3 dni 🙂
O ile normalnie nie przepadam za pikantnymi potrawami, to to danie stanowi wyjątek. Lubię jak jest dobrze doprawione:)
- 1/2 główki białej kapusty
- około 600g cienkiej kiełbasy
- 150-200g wędzonego boczku
- 3-4 duże ziemniaki
- 2 papryki czerwone
- 2-3 średniej wielkości cebule
- 250g pieczarek
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- majeranek
- mielona słodka papryka
- ostra papryka
- przyprawa ognista – wg uznania
- sól, pieprz
Kapustę szatkujemy.
Kiełbasę kroimy na półplasterki, boczek w kostkę.
Cebulę kroimy w piórka. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki kroimy na półplasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy boczek, smażymy przez chwilę. Do boczku dodajemy kiełbasę i smażymy dalej, aż do lekkiego zarumienienia.
Zawartość patelni przekładamy do większego garnka.
Na patelnię – jeśli jest taka potrzeba – wlewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy paprykę, oraz pieczarki. Gdy pieczarki się przesmażą, całą zawartość patelni przekładamy do naczynia z boczkiem i kiełbasą.
Dodajemy również pokrojone w kostkę ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę. Wrzucamy liście laurowe oraz ziela angielskie, wstępnie doprawiamy słodką papryką, solą (nie za dużo, jeśli używać będziemy bulionu) oraz pieprzem. Podlewamy 4-5 szklankami wody lub bulionu (w zależności od tego jak gęste danie chcemy otrzymać) i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Po około 20 minutach pokrywkę zdejmujemy i pozwalamy wodzie lekko odparować. Danie możemy zagęścić też około 1 łyżką mąki rozprowadzonej w małej ilości zimnej wody.
Na koniec doprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem oraz ostrą papryką i przyprawą ognistą.
Kiedy jest tak zimno za oknem, super jest zjeść taką potrawę…
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
To prawda, wspaniale rozgrzewa:)
Lubię takie jednogarnkowe dania:) Są smaczne i sycą na długi czas 🙂
Konkretne jedzonko. Chętnie zjadłabym:)
gdzie mozna kupic taka salaterke?
Kupiłam ją w Agata meble
danie z mojej młodości , u babci jurajki
Właśnie dziś zrobiłam te danie . Dla mnie w sam raz. Szybko się robi. Wystarczy na parę dni i jest bardzo sycące ?
Agnieszko, bardzo się cieszę 😀 Dzięki za wypróbowanie i zostawienie komentarza 😀 :*
teraz chłodno, to obiad idealny!
Witam, Zrobiłam, cóż mogę napisać jest pyszna , aromatyczna i tresciwa. Bardzo lubię Pani wpisy, opisujace doznania z gotowania kazdej potrawy, wtedy naprawde wiem czy cos mi podpasuje. Bardzo lubie tez ta stronę jest czytelna i przejrzysta . Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ależ takie wiadomości dodają skrzydeł!
Bardzo, bardzo się cieszę, że to co robię się podoba. Będę starała się jeszcze bardziej!
Pozdrawiam 🙂