Placki z cukinii I

Placki z cukinii lubimy bardzo. Nie mam swojego jednego ulubionego przepisu,  często przygotowuję je ciut inaczej, dlatego też na blogu w przyszłości być może pojawi się kilka wersji cukiniowych placuszków. Dziś pierwsza odsłona placków, z dodatkiem startego żółtego sera,  „zagęszczonych” kaszą manną oraz bułką tartą.

plackicukiniowe1

  • 3 większe cukinie
  • 3 jajka
  • kilka garści startego żółtego sera
  • ok. 1 szkl. kaszy manny
  • ok. 1 szkl. bułki tartej
  • sól, pieprz
  • jogurt naturalny (mały kubeczek, 180 g)
  • 3 łyżki majonezu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie, oregano, bazylia

Cukinie myjemy, odcinamy końcówki. Jeśli mamy już mocno dojrzałe cukinie, z ciemną i twardą skórką, wówczas obieramy je. Młode  cukinie ścieramy na tarce na dużych oczkach wraz ze skórką. Startą cukinię posypujemy solą i odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie cukinia powinna puścić wodę, którą należy odcedzić. Najlepiej przełożyć ją na cedzak i dociskając dłonią lub łyżką pozbawić wody.

W małym garnuszku roztrzepujemy jajka. Doprawiamy je pieprzem i odrobiną soli (wcześniej już soliliśmy cukinie). Do miski z cukinią wlewamy jajka, dodajemy starty ser oraz kaszę mannę i bułkę tartą. Wyrabiamy ciasto, po czym odkładamy na 15 minut do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy sos. Mieszamy w miseczce jogurt naturalny, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na średnim ogniu placuszki z obu stron na złoto. Placuszki podajemy z sosem.

plackicukiniowe2

plackicukiniowe3