Zupa cebulowa

Kiedy kilka-kilkanaście lat temu ktoś powiedziałby mi, że polubię zupę cebulową, z pewnością zaśmiałabym mu się w twarz. Aż tak. Tak to już jest z tym warzywem, że mimo, iż jest to jeden z produktów, które zawsze mamy w domu i wydaje mi się, że wykorzystujemy ją w duużych ilościach, nie w każdej postaci ją preferuję (dla przykładu, dodana do szaszłyków daje niesamowity aromat, ale podczas jedzenia zwykle ją odrzucam, za to nie wyobrażam sobie nie dodać jej do mięs, sałatek, surówek czy innych dań). Ale wracając do zupy – bardzo, ale to bardzo ją lubię. Nawet nie wiem kiedy ten moment nastąpił, że odważyłam się ją spróbować, a potem przygotować samodzielnie, ale… jak już zrobiłam, to przyjęła się. Zwykle wracamy do niej w porze jesienno-zimowej. Fajnie rozgrzewa, jest niedroga, a podana z odrobiną startego sera i grzankami czosnkowymi smakuje wybornie. Do jej przygotowania potrzebujemy około 1 kg pokrojonej w piórka cebuli, więc krojenia jest trochę, ale warto poświęcić trochę więcej czasu (ocierając łzy z oczu;) i wybrać te mniejsze okazy – lepiej się sprawdzają moim zdaniem.

zupacebulowa1

  • około 1 kg cebuli
  • 2 łyżki masła + 2 łyżki oleju
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej
  • ok. 2 l bulionu
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • dodatkowo: grzanki czosnkowe oraz kilka łyżek startego sera ementaler

Cebule obieramy, kroimy na pół, usuwamy stwardniałe części i kroimy w cienkie piórka. W garnku o grubym i szerokim dnie roztapiamy masło z olejem. Do podgrzanego tłuszczu dodajemy pokrojone w piórka cebule i często mieszając, smażymy na średnim ogniu przez około 20-30 minut, aż cebula uzyska brązowy kolor (skarmelizuje się). Następnie posypujemy cebule mąką i smażymy jeszcze kilka minut, mieszając. Zalewamy wszystko bulionem, dodajemy liście laurowe i zagotowujemy. Po tym czasie zmniejszamy ogień i trzymamy na palniku jeszcze przez kilkanaście minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Dla zaostrzenia smaku można dodać odrobinę płatków chilli. Zupę rozlewamy na talerze i tuż przed podaniem posypujemy odrobiną startego sera i grzankami.

zupacebilowa2


Polecam również mój przepis na sałatkę z szynką, serem i brzoskwiniami.